Jdi na obsah Jdi na menu
 


Děti - každé má právo na mámu a tátu. Horská to vidí jinak

8. 10. 2023

Děti  - každé má právo na mámu a tátu. Horská to vidí jinak

 

Senát by se měl letos na podzim vyslovit k ratifikaci Istanbulské úmluvy. Překvapivě mohou vyznít slova lidovecké senátorky Horské o tom, že pojetí rodiny ve složení "muž, žena a děti" už v dnešní době neobstojí.

Miluše Horská, senátorka (KDU-ČSL)

7. října 2023 - 13:04

 

Istanbulská úmluva a manželství pro stejnopohlavní páry. Dvě témata, která v posledních měsících vyvolávají na české politické scéně bouři. Senát by se měl letos na podzim vyslovit k ratifikaci Istanbulské úmluvy. Pardubická senátorka Miluše Horská (KDU-ČSL), která tuto úmluvu podporuje, nedávno pro server seznam.cz prohlásila, že "období, kdy jsou děti dětmi, je strašně krátké a měly by zažít správné příklady láskyplného zacházení. Takže argument, že rodina je jenom muž, žena a děti, už dávno neobstojí."

 

Proti tomuto názoru se ostře vymezila senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která je naopak proti přijetí Istanbulské úmluvy. Hamplová také nesouhlasí s výrokem Miluše Horské ohledně pojetí rodiny.

 

„Rodina že už nebude muž, žena a děti? Nějak jsem se mimoděk pokřižovala. Respektuji plně odlišnosti jako hříčky přírody, mám mezi homosexuály a lesbičkami dokonce dost přátel, ale klasická a přirozená rodina je pro mne pořád táta, máma a děti… Každé jiné tvrzení je tak trochu dost proti přírodě… Boří přirozený stav věcí, vnáší do něj zmatek… a dopady mohou být až nečekané… Výjimky totiž jen dělají pravidlo… Nic víc.

 

 

A tak jako nefungovalo “poručíme větru dešti”, nebudou fungovat ani tyto pokusy měnit staletí fungující a osvědčený model soužití. Ty pokusy dělat z výjimek standard až do totálního zmatku odnesou ty nejvíce zranitelné bytosti - děti. Něco jiného je zkrátka zajistit partnerům vzájemná práva kvůli nim samým (registrovaná partnerství), a to podporuji všemi deseti, ale něco jiného je pokoušet se měnit přirozený života běh.

 

Je až zarážející, jakou oporu nachází tyto stejnopohlavní manželské etudy a rozbíjení klasické rodiny u lidoveckých politiků. Buď je mezi nimi mnoho podobných případů, nebo nemají jiné téma… Těžko říct. Nebo z neznámých důvodů dochází k tomu, že klasická rodina máma, táta a děti je pro ně přežitek. Já si to tedy rozhodně nemyslím - považuji klasickou rodinu nadále za základ naprosto všeho. Hlavně plození a výchovy dětí. S tím nelze dělat pokusy. To první biologicky nejde, to druhé je náročné pro děti…. A to je pro mne hlavní argument. Děti. Každé má právo na tátu i mámu. Vše ostatní je musí logicky zatěžovat, mást... vydělovat. Nemáme právo je tomu vystavovat jen proto, že "dospělí" chtějí," okomentovala senátorka Hamplová slova progresivisticky laděné lidovecké senátorky Miluše Horské.

 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: fb)