Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český prezident požádal Putina, aby zemi poskytl vakcínu Sputnik V

28. 2. 2021

Český prezident požádal Putina, aby zemi poskytl vakcínu Sputnik V

 

Miloš Zeman zdůraznil, že k vakcíně bude stačit certifikát českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

 

PRAHA, 27. února. / TASS /. Český prezident Miloš Zeman v sobotu pro místní CNN Prima řekl, že poslal dopis svému ruskému protějšku Vladimírovi Putinovi s žádostí, aby své zemi poskytl vakcínu proti koronaviru Sputnik V, a těší se na brzké dodávky.

 

„Pokud jsem správně informován, bude mé žádosti vyhověno," řekl Zeman. „Budeme samozřejmě potřebovat certifikaci [pro Sputnik V], a ne nutně Evropskou agenturu pro léčivé přípravky. Certifikát [pro použití] od [českého] Státní ústavu pro kontrolu léčiv “.

 

Hostitel televizního programu uvedl, že se Zeman obrátil na Putina ohledně vakcíny po dohodě s předsedou vlády Andrejem Babišem. Předseda vlády se dříve opakovaně ptal na možnost získání Sputniku V.

 

České ministerstvo zdravotnictví v sobotu dříve oznámilo, že rostoucí pandemie koronavirů v zemi zabila již 20 194 lidí. Na konci týdne se republika dostala na světovou špičku, pokud jde o počet nových infekcí na 1 milion obyvatel. Celkový počet nakažených v České republice, kde žije 10,46 milionu lidí, byl 1 227 595.

 

27. prosince začalo v zemi očkování proti koronaviru. Prošlo jím 644,3 tisíce obyvatel. Republika dostává léky vyráběné americkou společností Pfizer a jejím německým partnerem BioNTech, americkou společností Moderna a britsko-švédskou společností AstraZeneca. České orgány se zajímají o včasnou registraci přípravku Sputnik V Evropskou agenturou pro léčivé přípravky.

 

https://tass.ru/…135

Přišlo e-poštou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář