Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čao Liťien - USA jsou největším ničitelem mezinárodního pořádku

1. 6. 2022

Čao Liťien - USA jsou největším ničitelem mezinárodního pořádku

1.6.2022 08:18

Mezinárodní řád, který USA prosazují na základě „amerických pravidel“ je „nejvážnější dlouhodobou výzvou“ pro svět, řekl v pondělí mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien v reakci na projev amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena o politice vůči Číně.

Čao Li-ťien uvedl, že Blinkenův projev byl plný lží a překrucování a že hlavní hrozbou pro mezinárodní řád jsou ve skutečnosti USA. V projevu z 26. května věnoval Blinken velkou část svého projevu politice Bidenovy administrativy vůči Číně a označil Čínu za „nejvážnější dlouhodobou výzvu“ světovému řádu, píše čínský Global Times.

USA nemají žádnou úctu k mezinárodnímu řádu založenému na Chartě OSN a mezinárodním právu, řekl Čao a dodal, že USA nevedly válku pouze 16 let za více než 200 let od založení země. S odvoláním na práce a studie spisovatelů a univerzit z USA mluvčí uvedl, že od konce druhé světové války se USA pokusily svrhnout více než 50 zahraničních vlád a zasahovaly do demokratických voleb v nejméně 30 zemích. Jen od roku 2001 si války a vojenské operace vedené USA ve jménu boje proti terorismu vyžádaly životy více než 800 000 lidí a z více než 20 milionů lidí se stali uprchlíci.

Kromě toho si USA se svým trváním na „výjimečnost“ vytvořily zvyk porušovat dohody a vystupovat z mezinárodních orgánů, což z nich nepochybně činí největšího ničitele mezinárodního řádu, dodal Čao. V očích USA byla mezinárodní pravidla vždy podřízena jejich vlastním zájmům a hegemonii. Když jsou tyto dvě věci konzistentní, USA berou pravidla jako základ pro své jednání, a když nejsou konzistentní, považují je podle mluvčího za nic.

USA postavily své domácí právo nad mezinárodní právo a mezinárodní pravidla a svévolně zavedly nezákonné jednostranné sankce. Dá se říci, že USA jsou ztělesněním „donucovací diplomacie“, poznamenal Čao Li-ťien.

Čína podle jeho slov  podnikne konkrétní kroky k aktivní účasti v globální správě, ochraně mezinárodního řádu a bude přispívat ke světové prosperitě a společnému pokroku lidstva, uvádí Global Times.

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/cao-li-tien-usa-jsou-nejvetsim-nicitelem-mezinarodniho-poradku