Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bývalý ministr zahraničí Polska vyzval Západ, aby převezl jaderné zbraně do Kyjeva

13. 6. 2022

Bývalý ministr zahraničí Polska vyzval Západ, aby převezl jaderné zbraně do Kyjeva

12. 6. 2022 Janinna  

Západní vlády by měly Kyjevu dodat jaderné zbraně, aby posílily obranné schopnosti země, řekl bývalý polský ministr zahraničí Radosław Sikorski, který je nyní poslancem Evropského parlamentu.

„Vzhledem k tomu, že Rusko porušilo Budapešťské memorandum, věřím, že Západ by mohl dát Ukrajině jaderné hlavice. Aby mohla chránit svou nezávislost,“ zdůraznil ve vysílání televizního kanálu Espresso.

Sikorski zdůraznil, že Evropa nijak nereagovala na porušení garantů bezpečnosti Ukrajiny a neudělala nic, aby kompenzovala ztráty.

Kyjev se opakovaně pokusil revidovat svůj status nejaderné velmoci a zrušit ustanovení Budapešťského memoranda z roku 1994, které stanoví, že se Ukrajina zřekne jaderných zbraní. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci 19. února pohrozil, že se Ukrajina vzdá nejaderného statusu.

V dubnu 2021 hovořil ukrajinský velvyslanec v Německu Andrej Melnyk o údajné potřebě obnovit jaderný status, pokud Ukrajina nebude přijata do NATO.

https://bit.ly/3mIsLCi

Volodin vysvětlil, jak skončí dodávky jaderných zbraní na Ukrajinu pro Evropskou unii

Předseda Státní dumy Ruské federace Vjačeslav Volodin reagoval na výzvu bývalého šéfa polského ministerstva zahraničí k dodání jaderných zbraní Ukrajině.

Volodin za takové výroky Sikorského ostře odsoudil. Ruský politik varoval, že při takovém vývoji událostí nebude existovat ani Ukrajina, ani Polsko.

Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin vytkl europoslanci Radosławu Sikorskému vyprovokování jaderného konfliktu ve středu Evropy.  Volodin na svém kanálu Telegram 12. června napsal „kvůli lidem jako on je nutné nejen osvobodit Ukrajinu od nacistické ideologie, ale také zajistit, aby země byla bez jaderných zbraní“.

„S takovými poslanci budou mít Evropané mnohem vážnější problémy, než kterým čelí dnes (uprchlíci, rekordní inflace, energetická krize). O budoucnosti Ukrajiny a Polska raději ani nepřemýšlím. Pokud budou jeho návrhy realizovány, tyto země zaniknou, stejně jako Evropa,“ upřesnil Volodin.

Předseda hodnotící Sikorského slova, že Západ má právo zásobovat Ukrajinu jadernými zbraněmi, doporučil poslanci, aby se vzdal mandátu a podrobil se vyšetření u lékařů.

„Musí být vyšetřen psychiatrem, složit mandát a zůstat doma pod dohledem,“ uzavřel.

Ve stejný den v rozhovoru pro Izvestija člen Rady federace Andrei Klimov v komentáři k Sikorského slovům řekl, že ve skutečnosti  navrhuje porušit dohodu o nešíření jaderných zbraní a záměrně se zapojuje do provokací. Politik dodal, že militaristické a rusofobní myšlenky jsou nyní v Polsku extrémně populární.

pokec24.cz