Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bulharsko obvinilo Německo z vyvíjení tlaku na situaci ohledně Severní Makedonie

18. 10. 2020

Bulharsko obvinilo Německo z vyvíjení tlaku na situaci ohledně Severní Makedonie

© Foto : Pixabay / Victor Sapozhnikov

Svět

Získat krátkou URL

Bulharský místopředseda vlády a ministr obrany Krasimir Karakačanov obvinil Německo a „některé další evropské mocnosti“ z vyvíjení tlaku na Sofii ohledně otázky historického sporu se Severní Makedonií. Informovala o tom média.

„Vyvíjejí na nás tlak, to je skutečnost,“ uvedl Karakačanov v rozhovoru pro NovaTV a dodal: „Bulharsko má však svou vlastní důstojnost, je to suverénní stát.“

Tento komentář Karakačanova byl uveden na pozadí mnohaletých sporů ohledně různých pohledů Bulharska a Makedonie na společné dějiny. Hlavní město Severní Makedonie, Skopje, trvá na identitě svých obyvatel, zatímco Bulharsko je považuje za svou vlastní samostatnou etnografickou skupinu. Nicméně, tyto neshody nabyly zvláštního významu v kontextu probíhajícího dialogu ohledně plánu přijetí Severní Makedonie do Evropské unie. V tomto ohledu je tedy zapotřebí odstranit klíčové rozpory týkající se republiky.

Podle Karakačanova Skopje doufá, že Sofie najde kompromis mezi „historickými fakty poskytnutými bulharským státem“ a „falzifikacemi“ ze strany Severní Makedonie. Rovněž upozornil na „odmítání bulharských dějin“ v makedonských učebnicích.

„Nemůžete si přivlastnit část historie země a očekávat, že tato země bude jen tak stát a bude zticha,“ shrnul šéf daného úřadu.

Severní Makedonie a NATO

Připomeňme, že letos 27. března se Severní Makedonie oficiálně stala, v pořadí již třicátým, členem NATO. O vstupu Severní Makedonie do této alienace informoval na svém Twitteru americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

„Dnes vítáme Severní Makedonii v alianci @NATO jako našeho 30. spojence a oslavujeme jejich oddanost vůči Severoatlantické alianci. Znovu potvrzujeme náš závazek kolektivní obrany podle článku 5, základního kamene transatlantické aliance,“ napsal ve svém příspěvku.

Pompeo dále doplnil, že Spojené státy americké dne 27. března obdržely dokument o vstupu Severní Makedonie do Severoatlantické aliance, což ze země činí již třicátého spojence v NATO. Podle amerického ministra navíc připojení Severní Makedonie k alianci ukazuje, že dveře NATO jsou otevřeny pro všechny, kteří se chtějí k organizaci připojit. Pompeo navíc ujistil, že Spojené státy se budou řídit článkem Charty NATO o kolektivní obraně.

Vstup Severní Makedonie do NATO byl umožněn poté, co Řecko a Makedonie v červnu roku 2018 podepsaly dohodu, která vyřešila jejich dlouhodobý spor o názvu bývalé jugoslávské republiky.    sputnik.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář