Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. prosince byl vyhnán ze statku Boh. Maitner se 4 malými dětmi.

31. 1. 2020
V listopadu obdrželi všichni čeští učitelé propouštěcí dekret ke dni 31. 12. 1943. Byl poplach, že bude zrušeno české vyučování. Za 14 dní vsak propuštění odvoláno pro nedostatek německého učitelstva, jinak by to provedli určitě!
 
2. prosince byl vyhnán ze statku Boh. Maitner se 4 malými dětmi. Sloužící museli zůstat, ač o jejich stravu se nikdo nestaral. V neděli před Mikulášem, zima jen praštila, ale houf Tyroláků aj. přijel prohlížet statky a snést hrůzu dětem i rodičům, že budou jednu chvíli vyhozeni z rodného domu.
 
Dosud usazení Tyroláci hospodaří po svém, co mohou vyprodají. Z některých chlévů (č. 104, 92 aj.) prodali polovic dobytka. Chlév vyplnili slámou. Nejlíp se daří v přechodné době správci s drábem. Trží do svých kapes peníze za ovoce, které bylo v ceně a vyhledávané.
 
Smutně proslavený poštmistr Renner pravil přistěhovalce z Bochumu, která se zastávala vystěhovaných, že jí Čechů nemusí být lito, že do vánoc všichni, jak z gruntů, tak z chalup musí ven. Že vystěhovalky z Říše odsuzovaly vyhánění Čechů, bylo určeno, že do Nového roku musí přesídlit do sousedních německých obcí. Tyroláci mohou zůstat. Odstěhovaly se ale jen některé.
 
Z knihy "Zapomenuté pohraničí",
Jan Kouřil, Josef Bartoš, Jaroslava Čajová
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář