Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelení možná rozhodnou

29. 4. 2021

Zelení možná rozhodnou

  

   Těsně po vyhlášení výsledků sjezdu sociální demokracie ukončili Zelení jednání o spolupráci s touto stranou. Je to tím překvapivější, že jejich spolupředseda jen o dva dny dříve jako host sjezdu moc hezky hovořil o tom, co všechno mají Zelení a sociální demokraté společného. Odvolával se přitom mimo jiné na úctyhodný odkaz Erazima Koháka, který byl právě tak zapáleným ekologem jako sociálním demokratem. 

   Stačilo zvolit Hamáčka místo Petříčka a společný boj za záchranu přírody se nekoná. Velká slova o ideové blízkosti jsou zapomenuta, naléhavé výzvy ke spolupráci v zájmu všech jsou odloženy, památka velkého filozofa se už nehodí.

   Až bude někdo současnému vedení ČSSD vyčítat, že odradilo vhodného předvolebního partnera, měl by připomenout i širší souvislosti. ČSSD byla na čekací listině partnerů Zelených až na třetím místě. Přednost by dali nejen pirátům, ale také straně Mikoláše Mináře, pokud by bývala vznikla. Protože chtěli mít někoho z vedení v Parlamentu, i když nejsou schopni oslovit ani dvě procenta voličů, nemohli nabídnout klasickou koalici. 

   O to více požadavků na svého možného partnera do voleb Zelení formulovali. Jejich zastřešením byl požadavek „zásadní změny politické kultury“. Výhradně oni by přitom posuzovali, zdali taková zásadní změna nastala, a stále by měli po ruce výčitku sociálním demokratům, že se málo snaží. Těžko se ubránit dojmu, že co nejrychlejší odchod ČSSD z vlády by byl jen jednou z předběžných podmínek takové zásadní změny. 

   Rozhodnutí o ukončení spolupráce ze strany Zelených by se nemělo bagatelizovat. Může svým dílem ovlivnit výsledky sociální demokracie v podzimních volbách. Uvážíme-li, kolik sympatizantů ČSSD by stranu nevolilo, pokud by měla sloužit jako výtah pro vybrané politiky a političky Zelených, může odhození tohoto závaží sociálním demokratům jedině prospět.

   Tím spíše, že Zelení nabídli na závěr ukázku toho, jak si představují onu zásadní změnu politické kultury. To, že společný boj za záchranu přírody se konat nebude, vzkázali sociálním demokratům přes média.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-mailem

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář