Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žádná invaze, Rusko má právo hájit své zájmy, tvrdí Čína. Viní USA z eskalace

24. 2. 2022

Žádná invaze, Rusko má právo hájit své zájmy, tvrdí Čína.  Viní USA z eskalace

24. února 2022  9:43,  aktualizováno  13:03

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že světová média nemají pravdu, když ruské kroky na Ukrajině označují za invazi. Obvinilo Spojené státy a další země z toho, že přilévají oleje do ohně. Podle Číny je Rusko nezávislá země a může činit vlastní rozhodnutí v souladu se svými zájmy.

Problematika mezi Ruskem a Ukrajinou má své historické pozadí, sdělila Čína | (1:17) | video: AP

Válka na Ukrajině

Čína rovněž zopakovala svou výzvu k umírněnosti pro všechny strany zúčastněné v ukrajinském konfliktu a odmítla veškeré akce, které provokují válku. 

„Některé země následují Spojené státy a přilévají oleje do ohně,“ prohlásila mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.

Čínský ministr zahraničí Čínské lidové republiky Wang I v telefonickém rozhovoru se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem uvedl, že rozumí ruským „legitimním obavám“, co se týče bezpečnostních otázek. Vyzval k zřízení „vyváženého, účinného a udržitelného bezpečnostního mechanismu“ v Evropě prostřednictvím dialogu a vyjednávání.

Čínské velvyslanectví v Kyjevě ve čtvrtek vyzvalo čínské občany na Ukrajině, aby zůstali doma nebo aby alespoň na své vozidlo preventivně vyvěsili čínskou vlaječku, pokud budou potřebovat někam jet.

K opuštění Ukrajiny Čína zatím své občany nevyzvala.

V minulých dnech se očekávalo, že Peking sice odmítne sankce proti Rusku a podpoří Moskvu v otázce nerozšiřování NATO, ovšem invazi na Ukrajinu pravděpodobně nepodpoří.

„Je třeba respektovat a hájit suverenitu, nezávislost a územní celistvost všech zemí... Ukrajina není výjimkou,“ prohlásil na víkendové bezpečnostní konferenci v Mnichově čínský ministr zahraničí Wang I.

Pro Čínu je totiž separatismus citlivou otázkou i vzhledem k situaci v Tibetské a Ujgurské autonomní oblasti, které usilují o větší svobody, připomněla agentura AFP.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cina-ukrajina-rusko-invaze.A220224_091521_zahranicni_jhr

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cina-ukrajina-rusko-invaze.A220224_091521_zahranicni_jhr