Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za větší transparentnost

26. 12. 2019

Za větší transparentnost

 

    Při četbě rozhovoru s Mikulášem Minářem (Právo 14. 12.) jsem si po čase zase vybavil, jaký šok jsem prožil v den svého odjezdu na dovolenou 10. července 2018. Řada médií tehdy přinesla nejnovější odhalení neziskové organizace Transparency International.

   Široká veřejnost se z něho dozvěděla, že europoslanec Jan Keller si ke svému poslaneckému platu přivydělal bokem částku, která možná mohla dosáhnout téměř pěti milionů korun. V téže zprávě se důrazně připomínalo, že „vysoké příjmy z vedlejších činností představují vážné riziko střetu zájmů“.

   Marně jsem se tehdy snažil spojit s Davidem Ondráčkou, předsedou české pobočky této organizace. Chtěl jsem ho požádat, aby si nehrál se svými kolegy na detektivy, když mohou beze všeho vidět moje daňová přiznání i výpisy z plateb sociálního a zdravotního pojištění. Zjistili by z nich, že to, co o mých příjmech široké veřejnosti sdělují,  je skutečně jenom ubohá pomluva. Ani on ani nikdo z jeho lidí se mne na nic nezeptal, nic si neověřil, prostě si mne jenom tak očernili.

   Užil jsem si tehdy jako levicový poslanec svoje a nikomu to nepřeji. Omluvu jsem čekal marně. Ale aspoň jsem pochopil, že snaha dobrat se pravdy o příjmech osob, které skandalizují, nepatří k jejich prioritám. Vzpomněl jsem si na to, když jsem slyšel řečnit Davida Ondráčku na pódiu na Václavském náměstí při akci Milionu chvilek. Po své zkušenosti s nimi jsem nebyl schopen propadnout dojetí z jeho ušlechtilých slov. 

   Podruhé jsem si na to vzpomněl, když jsem se ve zmíněném sobotním rozhovoru dočetl, že Mikuláš Minář má organizování demonstrací jako své zaměstnání a jako zdroj pravidelných příjmů pro sebe a skupinu svých nejbližších. Plat si vybírají z drobných příspěvků sympatizantů.

   Nezávidím jim tento způsob obživy. Domnívám se však, že pokud může Transparency International v případě řádně zvoleného europoslance šířit tvrzení, jejichž pravdivost je líná si ověřit, mohla by kvůli větší transparentnosti seznamovat veřejnost s příjmy a s výší  daní, sociálního a zdravotního pojištění odváděnými těmi, kdo tráví pracovní dobu „obranou systému“. Maximální transparentnost je přece v zájmu nás všech.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář