Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve Varšavě označili Tuska za představitele nikoli Polska ale Německa

30. 3. 2022

Ve Varšavě označili Tuska za představitele nikoli Polska ale Německa

© AFP 2018 / John Thys

04.01.

 

Oficiální Varšava považuje předsedu Evropské rady Donalda Tuska za představitele Německa, nikoli Polska. V rozhovoru pro Polska Times to prohlásil polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz.

 

Bývalý předseda polské vlády Donald Tusk byl do dané funkce zvolen i přesto, že Polsko navrhlo jiného kandidáta — Jacka Saryusze-Wolského. Tusk je bývalým předsedou strany Občanská platforma, která je nyní v opozici.

 

Politik je neustále kritizován polskými úředníky za poškození zájmů Polska, a to jak v době, kdy byl předsedou vlády, tak i za dob předsednictví v Evropské radě.

 

„Nezpochybňujeme legitimitu Donalda Tuska, nepovažujeme ho ale za představitele Polska," pronesl Czaputowicz. „Ve volbách (do Evropské rady, pozn. red.) jsme navrhovali kandidaturu Jacka Saryusze-Wolského," dodal.

 

Polský ministr rovněž prohlásil, že několik hodin před summitem ohlásila volbu Tuska i německá kancléřka Angela Merkelová, a to ve svém projevu ve Spolkovém sněmu. „Z toho vyplývá, že byl představitelem Německa, i když možná neformálním," řekl Czaputowicz.

 

„Volba byla legální. Z etického hlediska však byla velmi pochybná," uzavřel celou věc Czaputowicz.