Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Rumunsku se naplno odhalují manipulace z krvavé revoluce roku 1989

30. 11. 2019

V Rumunsku se naplno odhalují manipulace z krvavé revoluce

roku 1989

Příspěvky od messin 30.11.2019

 

Zatímco ve východní Evropě roku 1989 vcelku nenásilně padaly komunistické režimy, trochu jiný průběh měly revoluční události v tehdejším Rumunsku. V televizi se kromě strašidelných záběrů (dětských!) mrtvol vytažených z márnic, falešně označovaných za oběti Ceausescovy tyranie, hovořilo i o tajemných teroristech, a údajných Ceausescových „sirotcích“, kteří se jako démoni vynořovali z úkrytů (i kanálů) aby dále bojovali za starý komunistický režim.

Španělský autor Ignacio Ramonet ve své knize Tyranie médií z roku 1999 tyto mnohdy vymyšlené zprávy považoval za účelovou snahu ukázat, že komunismus nebyl tak neškodný, jak mohly naznačovat někdy až „sametové“ průběhy revolucí ve zbytku východní Evropy.

I když se později většina těchto fám nepotvrdila, včetně té o 60.000 mrtvých, či partyzánské činnosti „desetitisíců agentů Securitate“, přeci jen dost mrtvých zbylo. Ovšem nyní se začíná ukazovat, že převážný počet úmrtí měla na svědomí podivná klika kolem pozdějšího prezidenta Iona Ilieska. Ten je ještě se dvěma dalšími osobami nyní čerstvě obviňován z velmi závažných zločinů právě během krvavého převratu z roku 1989. Mimo jiné je mu připisována smrt 862 lidí. Zatímco Ceausescovi z tohoto množství přísluší „jen“ 200.

Iliesku založil Frontu národní spásy, která v Rumunsku po revoluci a zrychlené popravě Ceausesca a jeho ženy převzala moc. Právě on byl jedním z lidí, na které bývalý prezident nevěřícně zírá na videu těsně před popravou. Nyní se ukazuje, že Iliesku se svou klikou stál v pozadí „rozsáhlé diverzní a dezinformační operace“, která vyvolala v zemi psychózu a zmatek a Ilieska vynesla do čela státu. Z těch doslova pár našich médií, co věc zmiňují, se mnoho více konkrétního bohužel nedozvíte.

Stačí ale zabrousit například na Le Monde, kde se dále píše o „zločinech proti lidskosti“ a vyvolání „psychózy poznamenané bratrovražednou palbou“. Operace měla umožnit Frontě národní spásy „získat moc a legitimitu v očích lidí“. Podle obžaloby byla „součástí operace i poprava Nicolae Ceausesca a jeho ženy Eleny“. Číslo 862 mrtvých, 2.150 zraněných bylo přitom podle „původní verze přitom připisováno záhadným „teroristům“ bojujícím na straně Ceausescovy vlády“. Tolik informace z francouzského Le Monde.

Uvidíme, jaké informace se k nám z nyní zahájeného procesu s 89letým Ilieskem ještě dostanou, ale informační deficit by rozhodně zasloužil napravit. Iliesku spolupracoval jak s odpadlíky z KGB, tak s americkou tajnou službou a plánoval vojenský převrat na přelomu roku 1989/90. Ovšem už nyní se nám začíná rýsovat obvyklý temný vzor práce tajných služeb při zapojení do různých převratů, ale i konfliktů v rámci občanských válek. Úmyslná střelba speciálních jednotek do vlastních lidí za účelem vyvolání patřičné reakce doma i v zahraničí.

 Messin

 Zdroje:  https://www.lemonde.fr/international/article/2019/11/29/proces-historique-pour-l-ex-president-roumain-ion-iliescu-juge-pour-crimes-contre-l-humanite_6020988_3210.html

   https://www.reflex.cz/clanek/historie/61009/rumunska-revoluce-pred-25-lety-to-nebyl-zadny-samet.html

 https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zacal-soud-s-exprezidentem-rumunska-ilieskem-za-zlociny-roku-1989-40305453

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rumunsk%C3%A1_revoluce

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář