Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Minsku začali zadržovat účastníky nepovolené demonstrace

1. 11. 2020

V Minsku začali zadržovat účastníky nepovolené demonstrace

© Sputnik / Viktor Tolochko

13:59 01.11.2020

Několik lidí bylo zadrženo v Minsku za účast na nepovolené demonstraci. Sputniku to sdělila mluvčí Hlavní správy vnitra minského výkonného výboru Natalia Ganusevičová

Dříve se v médiích objevovaly zprávy, že bezpečnostní síly střílely do vzduchu a snažily se zastavit demonstranty. Ganusevičová uvedla, že takové informace nemá.

Mluvčí minské policie se na občany obrátila a vyzvala je, aby nereagovali na výzvy na kanálech na Telegramu, které vybízejí k účasti na nepovolených akcích.

Po zadržení bezpečnostními silami poblíž stanice metra Moskovskaja se v Minsku vytvořilo několik kolon účastníků nepovoleného opozičního shromáždění. Účastníci míří na východní okraj hlavního města Běloruska, informují místní média.

Dříve v Minsku zahájil zástup demonstrantů pochod ze stanice metra Park Čeljuskincev ve směru ke stanici metra Moskovskaja. Místní noviny Naša Niva na svém kanálu na Telegramu informovaly, že zatýkání účastníků opozičního protestního pochodu začalo vedle stanice metra Moskovskaja na východě města a lidé začali utíkat.

V republice pokračují protesty související s výsledky prezidentských voleb. Příznivci opozice nesouhlasí s Lukašenkovým vítězstvím, který podle Ústřední volební komise získal více než 80 procent hlasů.

Během rozhánění použily bezpečnostní síly proti demonstrantům slzný plyn, vodní děla, zábleskové granáty a gumové projektily. Akce pokračují dodnes a ty nejrozsáhlejší pak často v neděli.

Akce ale kromě toho pořádají i příznivci Lukašenka, jehož inaugurace proběhla 23. září. Donucovací orgány informují  o radikalizaci protestů v Bělorusku.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář