Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tento rok bude pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky, říká nám premiér Fiala.

3. 1. 2022

Tento rok bude pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky, říká nám premiér Fiala.

Inflace sebere rodinám až třetinu peněz. Ohroženy jsou bezpochyby statisíce domácností, varují odborníci

 

 

Naše celkové zadlužení roste rychlým tempem. Jsme na počátku krize. Naše sociální jistoty jsou ohroženy. Více než 10 % našich spoluobčanů žije v chudobě či na jejím prahu. Je pravděpodobné, že celková situace se bude i nadále zhoršovat. Pandemie koranavirová již rychle  vyústila v pandemii dluhovou a chudoby, jak jsme před více než rokem předvídali.

 

Ale čeho jsme svědky? Dohadování se o miliardách korun a jejich následném přemísťování  z jedné rozpočtové kapitoly do druhé, šetření v řádu možná desítek miliard  korun. Imperativem doby však je hledat a nalézat nové finanční zdroje, stamiliardové, bilionové, které nám pomohou překlenout a vyřešit pravděpodobně dlouhodobé sociálně-ekonomické problémy.

 

ČR je nejen státem upadajícím stále více do dluhů, ale také věřitelem. Německo nám dluhuje reparace přibližně ve výši 360 miliard předválečných korun. Jde zřejmě o částku 5 až 10 bilionů současných korun. Jak inflace dále poroste, bude se zvyšovat i uvedená částka. K ní samozřejmě patří i každoroční úroky.

 

Co by tedy měl udělat pan premiér v co nejbližší budoucnosti? Jsme přesvědčeni, že by se měl  obrátit  na Německo s návrhem na urychlené zahájení jednání o zaplacení reparací, jež nám dluhuje. Jsme přesvědčeni, že v tomto směru by měl z řad občanů velkou podporu. Obyčejný český člověk ví, co ho v nejbližších letech nepěkného asi čeká. Už dříve si utahoval opasek s vědomím, že problémy takto překlene. Nestalo se tak. Naopak!  Jsme ještě v horší situaci než dříve. Věří však, že reparační splátky pomohou   oddlužit náš stát. Ale nejen to! Reparace dále vytvoří možnost, abychom stamiliardy korun investovali do ekonomické oblasti a současně i do sociální sféry. To je cesta, která nás povede do lepší budoucnosti.  

Dr. O. Tuleškov