Jdi na obsah Jdi na menu
 


Syrský vektor jaderného odstrašování - Rusko se upevňuje ve Východním Středomoří

6. 6. 2021

Syrský vektor jaderného odstrašování - Rusko se upevňuje ve Východním Středomoří

27. května 2021

 

Portál Israel Defense napsal, že poprvé tento týden přiletěly ruské dálkové bombardéry Tu-22 schopné nést jaderné zbraně na leteckou základnu Hmímím v Sýrii. Znamená to, že se Sýrie stala součástí systému jaderného odstrašování případných protivníků Ruska.

Rusko modernizuje své dvě základny na západě Sýrie. Jedná se o objekt válečného letectva Hmímím a centrum materiálně – technického zajištění (PMTO) ruského námořnictva, které se po svém rozšíření změní na plnohodnotnou vojenskou námořní základnu, na které budou moci přistávat bombardéry Tu-22M3.

Odborníci soudí, že i mohutný ruský nákladní letoun An-124 bude po dokončení prací rovněž schopen přistát v Hmímímu. Vzletová a přistávací dráha je prodloužena na více než 3 km. Rekonstrukce objektu se týkala úplné výměny povrchu dráhy, nového osvětlení a radiového zařízení. Po prodloužení délky dráhy může letiště přijímat a poskytovat servis letadlům různých tříd, to znamená všech typů, které jsou v ruské armádě.

V polovině května uvedly vojenské zdroje, že se rozšiřuje PMTO v syrském Tartusu, kde je v plánu vybudovat velký plovoucí dok pro dobrý servis a opravy bojových i jiných lodí ruského vojenského námořnictva.

Pozorovatelé na Blízkém východě uvádějí, že se ruské bojové námořnictvo připojuje k doprovodu ropných tankerů plujících do Sýrie hlavně z Íránu. Poslední akce Moskvy ve Východním Středomoří svědčí o jejím nejnovějším přístupu k hájení vlastních zájmů v regionu a rovněž k ochraně spojenců.

Posilování Ruska v Sýrii probíhá na pozadí určité ztráty zájmu USA o tuto arabskou republiku a plánů předchozí i současné americké administrativy přemístit své vojenské aktivity z Blízkého východu do Asijsko-pacifického regionu.

Za připomínku stojí, že v roce 2015 byla mezi Ruskem a Sýrií podepsána dohoda a k ní dne 18. ledna 2017 protokol, kdy se vláda v Sýrii zavázala převést na 49 let území letiště Hmímím a nemovitosti na něm k rozmístění ruské letecké skupiny.

Krom toho využívá ruská armáda syrský přístav Tartus pro dovoz nákladů na pomocných i bojových lodích. Podle další dohody se zde nachází další letiště pro vojenská letadla Ruska. Syrské úřady pro potřeby ruského vojska převedly na 49 let pobřežní zónu a přilehlou vodní plochu v přístavu Tartus i s řadou nemovitostí. Hmímím je největší ruská vojenská základna v Sýrii, odtud odlétají ruská přepravní letadla a bojová letadla k úderům na objekty teroristů. Tartus je využíván i k dodávkám zboží „syrským expresem“ pomocným i bojovým lodím vojenského námořnictva.

Převzato z Eadaily.com

outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář