Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stará inovace

14. 5. 2020

Stará inovace

  

    V souvislosti s projednáváním Zelené dohody pro Evropu ve sněmovním výboru pro evropské záležitosti prohlásili zástupci pirátů, že tato iniciativa Evropské komise umožní přeměnit Česko z montovny na mozkovnu.

   Jenom člověk hodně nerudný by si, zvlášť v době zoufalého sucha, nepřál, aby se Evropa ozelenila. A stěží kdo by mohl mít radost z toho, že naše země funguje jako obyčejná montovna. Je však třeba být tak trochu naivní, aby mohl brát někdo podobné výroky poslanců naprosto vážně.

   Samotné heslo „udělat z montovny mozkovnu“ zní jistě povzbudivě. Pirátští poslanci však v tomto ohledu rozhodně příliš inovativní nejsou. Sledujeme-li dráhu tohoto hezkého bonmotu, stopa nás dovede  do roku 2006, kdy ho ve svém programovém dokumentu použily firmy působící v oboru informačních a komunikačních technologií.

Strana pirátů tehdy ještě vůbec neexistovala a zmíněné firmy se ve svém programovém prohlášení zabývaly konkurenceschopností naší ekonomiky, nikoliv ekologickými problémy.

   Montovnou jsme se nestali náhodou. V důsledku této transformace struktury naší ekonomiky odpadl cizím firmám v některých odvětvích možný konkurent. Namísto toho získaly velice lacinou a výkonnou pracovní sílu a jako bonus navíc k tomu všemu ještě možnost odvádět svým akcionářům na přilepšenou stovky miliard korun ročně.

   Jestliže dnes někdo tvrdí, že díky ekologické iniciativě Evropské unie udělá z české montovny mozkovnu, měl by místo okopírovaného sloganu raději dát věcnou odpověď na zcela konkrétní otázky.

   Kdo přiměje zahraniční majitele našich strategických firem, aby si u nás nechali vyrůst konkurenci? Jakým způsobem může ozelenění Evropy přispět k narovnání mezd našich zaměstnanců s těmi na západ od našich hranic? Začnou našim lidem firmy platit za naplňování zeleného programu více, anebo srazí příjmy zaměstnanců třeba v Německu anebo Rakousku až na českou úroveň? Zřeknou se zahraniční akcionáři z radosti nad českou mozkovnou svých dividend, anebo je budou od nás chtít získávat dále a v ještě větším rozsahu, jak se v modernizované ekonomice sluší? 

   Pokud piráti alespoň nenaznačí, jak chtějí toto všechno zařídit, vyzní jejich okopírovaný bonmot poněkud staromódně a nepřesvědčivě.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář