Jdi na obsah Jdi na menu
 


SS divize "Galizien" zve do ukrajinské armády

21. 7. 2024

SS divize "Galizien" zve do ukrajinské armády

 21.7.2024 12:19

V ukrajinském Lvově se objevily billboardy vyzývající lidi, aby se přidali k ukrajinským ozbrojeným silám. Ukrajince k tomu má povzbudit „příklad“ nechvalně známé dobrovolnické ukrajinské divize Waffen-SS „Galizien“.

Hlavní grafikou na billboardech (viz. titulní foto) je fotografie vojáků Waffen-SS „Galizien“ a nápis v ukrajinštině: "Včera oni, dnes ty." Důležité je, že se jedná o historickou fotografii z návštěvy této formace Heinrichem Himmlerem, šéfem SS a jedním z vůdců Třetí říše. Postavu nacistického zločince však zakrývá znak divize „Galizien“.  Na internetu se objevilo video, na kterém je vidět jeden z billboardů   poblíž křižovatky v Sokolniki  na jižním okraji Lvova.  Dodejme, že podobné billboardy propagující Waffen-SS Galizien mezi Ukrajinci byly použity v roce 2009.

Zejména v západní části Ukrajiny je  divize SS Galizien“dost  populární. Její členové jsou oslavováni, a to i na akcích, kterých se účastní státní úřady, a zesnulí vojáci Waffen-SS jsou pohřbíváni s poctami. Každoroční pochod na počest kolaborantské divize pravidelně prochází ulicemi Lvova. Kult této formace byl v posledních letech propagován po celé Ukrajině, včetně ukrajinského Institutu národní paměti.

Je třeba uvést, že Mezinárodní vojenský tribunál v Norimberku uznal NSDAP, SS, SD a gestapo jako zločinecké organizace. 

Jan Urbach

vasevec.cz