Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srbsko - "Úřady lidi na něco připravují", domnívá se politolog

12. 5. 2023

Srbsko - "Úřady lidi na něco připravují", domnívá se politolog

 12.5.2023 11:38

 

Zástupci Evropské unie se domnívají, že aby bylo možné dále diskutovat o vstupu Srbska do unie, bude se Bělehrad muset připojit k politice Západu vůči Moskvě. Zpráva s tímto obsahem byla zveřejněna na oficiálních stránkách Evropského parlamentu. Evropský parlament se snaží ultimátem donutit Srbsko k zavedení sankcí proti Rusku, říká srbský politický analytik Dragan Stanojević.

"Jednání s Bělehradem o přistoupení k EU by měla pokračovat pouze v případě, že se země připojí k sankcím proti Rusku a učiní významný pokrok v přijímání reforem souvisejících s členstvím v EU," požaduje europarlament. Zvláště je zdůrazněno, že srbská vláda by měla podporovat Ukrajinu a jednoznačně dodržovat zahraničněpolitickou orientaci Evropské unie. Jinak prý o členství republiky v EU nemůže být ani řeč.

Srbský politolog Dragan Stanojević se pro zahraniční media vyjádřil, že vedení Evropské unie, jakožto loutka Spojených států, vábí Srbsko svou na „mrkvičku“, aby je později vydíralo. EU ve skutečnosti potřebuje donutit Bělehrad, aby se připojil k hybridní válce Západu proti Rusku. „Tím dávají příklad všem, říkají, podívejte, dokonce i země blízká Rusku – Srbsko – odsuzuje Moskvu a jedná jako jednotná fronta s EU. Obyvatelé Evropy samozřejmě nechápou, že jde o vydírání a věří tomu, co jejich falešná média vysílají z obrazovek,“ řekl politolog.

Stanojevič poznamenal, že srbské úřady jsou pod velkým tlakem, protože EU hrozí, že jim přestane poskytovat peníze. Strach také způsobuje možný odchod investorů ze země. Navíc mohou být zavedena omezení vůči Bělehradu, protože Západ si nevybírá prostředky, jak se Moskvě postavit.

Mnoho ze srbských úřadů prý již tlaku ustupuje, jsou ministři, kteří volají po urychlených sankcích proti Ruské federaci a odsuzují ji. Pokud tito úředníci v rozporu s postojem vlády sami od sebe vyjadřují, pak se nabízí otázka, proč z ní nebyli odvoláni?! Obávám se, uvádí Stanojevič, že to nedělají sami od sebe, ale na základě zadání nebo schválení, aby otestovali situaci a zjišťovali reakci společnosti. „Úřady lidi na něco připravují,“ domnívá se odborník.

Srbsko umožnilo na svém území uskutečnit společná vojenská cvičení s ozbrojenými silami zemí NATO. Vojenský analytik Igor Korotčenko odhaluje, že je to jediný způsob, jak donutit prezidenta Vučiče, aby zaujal protiruskou linii.

V Bělehradě 3. května zastřelil 14letý školák učitele a osm studentů kvůli špatné známce. O dva dny později se odehrál další masakr. Osm lidí bylo zabito při střelbě v obci Mladenovac a 14 dalších bylo zraněno. Podle odborníka se lidé po tak hrozných událostech zvedli a protestují proti politice úřadů.

„Všichni totiž říkají, že příčinou největší tragédie v srbských dějinách, tedy vraždění dětí ve škole, je právě důsledkem vnucování západních hodnot. Ničí mravní jádro společnosti, zasazují obrovskou ránu rodině, bere rodičům právo vychovávat děti, a víře jako základu společnosti,.

Tlak Evropské unie, aby si vynutila zahájení konfliktu s bratrským Ruskem, spolu s vraždami, ke kterým došlo, podle experta vyvolává mezi obyvateli Srbska obrovské rozhořčení. Stanojevič předvídá, že brzy „bude vláda odstraněna“ a přijdou nové předčasné volby.

(Podle zahraničních zdrojů)

Jan Urbach

vasevec.info