Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šojgu k NATO: Ruskou hrozbu jste si vymysleli a teď se jí strašíte!

25. 4. 2019

Šéf ruského ministerstva obrany uvedl, že snaha prezentovat Ruskou federaci jako hlavní hrozbu Západu se stala dominantní politikou NATO.

Sergej Šojgu, ruský ministr obrany
25. dubna 2019 - 04:20
 
Rusko přijme opatření, včetně asymetrických, v reakci na akce zemí NATO na hranicích Ruské federace. Uvedl to šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu na Moskevské bezpečnostní konferenci, sdělila agentura TASS.

Snaha prezentovat Ruskou federaci jako hlavní hrozbu Západu se podle něj stala dominantní politikou aliance, která je založena na principu „sám vynalezl – sám tomu uvěřil“, „to znamená, že sami vynalezli ruskou hrozbu – a sami se jí také straší“. „Současně praktická opatření aliance - ať už jde o rozvoj vojenské infrastruktury v blízkosti ruských hranic nebo zvýšení aktivity v Černém a Baltském moři - vedou k nárůstu napětí, vyžadují odpovídající reakci z ruské strany," dodal Šojgu.
 

„Mohu vás ujistit, že odpověď bude přijata včas a ne nutně symetricky s akcemi NATO,“ zdůraznil ministr.

Poznamenal, že rozšiřování NATO pokračuje v Evropě a zvyšuje vojenskou aktivitu v Arktidě.

Podle ministra USA obnovují Monroeovu doktrínu na západní polokouli, aby omezily suverenitu latinskoamerických států, včetně použití síly. „Typickým příkladem je situace ve Venezuele, kde je legitimní vláda vystavena nebývalému vnějšímu tlaku,“ dodal.
Mezinárodní bezpečnostní konference v Moskvě se koná 23. - 25. dubna. Program odráží nejvýznamnější problémy, které vznikají při utváření názorů na mezinárodní bezpečnost, s výměnou názorů na současná vojenská nebezpečí a hrozby, včetně zlepšení systému kontroly zbraní. Účastníci také diskutují o situaci na Blízkém východě, v Asii, Africe a Latinské Americe. Zúčastňují se ho ministři obrany z nejméně 35 států a více než tisíce odborníků z více než stovky zemí.
 
(kou, prvnizpravy.cz, tass.ru, foto: arch.)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář