Jdi na obsah Jdi na menu
 


Služba vnější rozvědky Ruské federace - USA připravily protesty v Bělorusku

18. 9. 2020

Služba vnější rozvědky Ruské federace - USA připravily protesty v Bělorusku

17. 9. 2020 Janinna žádný komentář Bělorusko, politika, Rusko, usa

 

Ředitel Služby vnější rozvědky (SVR) Ruské federace Sergej Jevgenjevič Naryškin:

„V událostech v Bělorusku lze jasně vysledovat západní stopu. Protesty byly od počátku dobře organizovány a koordinovány ze zahraničí. Je pozoruhodné, že Západ začal připravovat protesty dlouho před volbami.

Jen v roce 2019 – počátkem roku 2020, Spojené státy přidělily přibližně 20 milionů USD prostřednictvím různých nevládních organizací na organizování protivládních protestů. 

Tyto peníze byly použity k vytvoření sítě „nezávislých bloggerů“ a informačních účtů na sociálních sítích, k přípravě aktivistů na pouliční akce. Nejslibnější z nich byli vycvičeni v zahraničí, zejména v Polsku, Litvě a na Ukrajině, kde je vycvičili zkušení američtí instruktoři pro „nenásilné protesty“.

Podle informací dostupných v SVR hrají Spojené státy klíčovou roli v aktuálním dění v Bělorusku. 

Přestože se Washington ve veřejném prostoru snaží zůstat „ve stínu“, po zahájení masových pouličních protestů Američané znásobili financování běloruských protivládních sil. Jeho objemy se odhadují na desítky milionů dolarů. 

 

USA vzaly do pečlivého opatrovnictví bývalého kandidáta na prezidenta S. Tichanovskou a další opoziční aktivisty, kteří jsou propagováni jako „lidoví vůdci“ a budoucí vůdci „demokratického Běloruska“.

 

V rámci kontaktů s evropskými spojenci Washington trvá na potřebě zvýšit tlak na Minsk, aby přiměl legitimní vedení Běloruska k zahájení dialogu s tzv. Koordinační radou o „předání moci“. 

Ve skutečnosti mluvíme o špatně zahaleném pokusu uspořádat další „barevnou revoluci“ a protiústavním puči, jehož cíle a záměry nemají nic společného se zájmy běloruských občanů.“

Vedoucí tiskové kanceláře    

SVR Ruska S.N. Ivanov

16.09.2020
Пресс-бюро СВР России

https://bit.ly/3c8kpNS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář