Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šestadvacet českých poslanců a senátorů podporuje mezinárodní terorismus?

11. 9. 2021

Šestadvacet českých poslanců a senátorů podporuje mezinárodní terorismus?

 Z českých luhů a hájů:

Šestadvacet českých poslanců a senátorů vyzvalo úřady na Rusy okupovaném Krymu, aby neprodleně propustily lidskoprávního aktivistu Narimana Dželjala. Ten byl zatčen spolu s dalšími čtyřmi lidmi minulý týden. Dva dny ho následně zadržovali agenti ruské tajné služby FSB, než ho soud poslal do vazby. Nyní mu hrozí více než desetileté vězení. Zároveň skupina zákonodárců vyzývá ke koordinovanému postupu na úrovni EU, aby se dostali na svobodu i další političtí vězni na Krymu.

Prohlášení například podepsali senátoři Hilšer, Jiří Drahoš, Lukáš Wagenknecht, Miroslava Němcová a z poslaneckých řad se připojili mimo jiné Petr Gazdík, Jan Bartošek či Jan Farský.

Pronásledování pana Dželjala považují za hrubé porušení demokratických principů a svobody slova“ a Rusko vyzývají, aby propustilo nejen Dželjala, ale také více než stovku dalších politických vězňů z Krymu.

Z vystoupení pana Dželjala  na semináři o stavu lidských práv na okupovaném Krymu v březnu 2020 nabyli dojmu, že se jedná o občana, který nenásilným způsobem obhajuje respektování lidských práv, dodržování mezinárodního práva a závazků, ke kterým se Ruská federace na mezinárodní úrovni zavázala a „s hlubokým znepokojením proto sledují snahy o účelové vyobrazení pana Dželjala jako extremisty a odsuzují politickou represi ze strany orgánů Ruské federace,“.

Signatáři rovněž apelují na českou vládu, aby se o propuštění těchto vězňů zasadila na úrovni Evropské unie a iniciovala koordinované kroky spolu s dalšími členskými státy. „Je nepřijatelné, aby komukoliv za obhajobu lidských práv hrozilo vězení či jiné tresty. Nariman Dželjal je dalším z politických vězňů, kteří jsou vězněni, protože nesouhlasí s agresivní politikou Vladimira Putina. Žádné jiné důvody v tom nejsou, jde jen o snahu umlčet zastánce lidských práv a mezinárodních závazků, které Kreml v současné době porušuje,“ prohlásila poslankyně Helena Langšádlová.

https://www.forum24.cz/rusove-na-krymu-zatkli-aktivistu-pustte-ho-hrimaji-cesti-zakonodarci/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=VnrAY3nohn4-202109111238&dop_id=1340318

 

Z Krymu :

Tisková služba ministerstva vnitra Krymské republiky, která je součástí Ruské federace,  uvedla, že 23. srpna 2021 neznámé osoby poškodily plynovod v horské části regionu, který slouží k zásobování vesnice Perevalnoye a v místě dislokované vojenské jednotky. Následující den byl plynovod obnoven a uveden znovu do provozu.

 

V souvislosti s uvedeným poškozením plynovodu byli následně zatčeni čtyři podezřelí  

„Bylo zjištěno, že sabotáž byla organizována územní pobočkou Hlavního zpravodajského ředitelství (GUR) ministerstva obrany Ukrajiny v Chersonu - takzvané operační služby „Tavria “ za účasti organizace „Меджлиса с Крыма“

 

„Minulý týden policisté FSB zadrželi zástupce vedoucího organizace Narimana Dželjala (Наримана Джелялова), který působil jako prostředník, a také Asana a Azize Achmetovové, kteří přímo zorganizovali akci. Na pokyn jednoho z vůdců organizace „Меджлиса с Крыма“ v červnu odjeli Achmetovové na Ukrajinu, kde byli vycvičeni ve výbušninách. Za organizaci výbuchu jim bylo slíbeno asi 2 000 dolarů. Akce byla naplánována tak, aby se shodovala s Dnem nezávislosti Ukrajiny.“

 

„FSB Ruska zveřejnila záběry z výslechu pachatelů výbuchu plynovodu na Krymu - Asan a Aziz Achmetovových. Řekli, jak připravili sabotáž, jaké pokyny dostali od organizátorů a jak akci provedli.“ „FSB již dříve uvedla, že výbuch zorganizovala ukrajinská rozvědka za pomoci organizace „Меджлиса с Крыма“.

https://colonelcassad.livejournal.com/7038768.html

Odpověď na otázku, položenou v nadpisu článku, je zřejmě nasnadě…

Ludvík Smýkal