Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů XIX, PhDr. Marie Novotná

13. 9. 2020
Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů XIX
PhDr. Marie Novotná
Lidové noviny, 7.10.
Anglie sbírá na sudetské uprchlíky.
Za první den milion e.w. Londýn 6 října
Londýnský lordmayor vydal výzvu ke sbírce ve prospěch uprchlíků ze sudetoněmeckého území v Československu. Vyzval i všechny starosty britských měst, aby uspořádali rovněž sbírku ve svých městech, neboť anglický lid si musí uvědomit, co dluží těmto uprchlíkům a celému českému lidu za oběti a trpělivost, kterou prokázali v minulém týdnu… Lordmayor zahájil včera sám sbírku v Londýně v přítomnosti vyslance Jana Masaryka.
První poukaz ČTK – Praha 6. října
Ředitelství listu News Chronicle oznámilo prezidentu Benešovi telegraficky, že složilo k jeho osobní dispozici u Anglo – Československé banky 7.200 liber (asi milion Kč) jako první splátku ze sbírky svých čtenářů ve prospěch uprchlíků ze sudetského území. Prezident dr. Edvard Beneš dal ihned podnět ministru sociální péče dr. Zenklovi k založení fondu ve prospěch uprchlíků ze sudetského území.
Lidové noviny, 8.10.
Druhý milion do Československa e.w. Londýn 7. října
Pomocný fond pro Československo založený pokrokovým časopisem News Chronicle dosáhl výše 17.000 liber. Do Prahy byl odeslán šek na další milion Kč. Fond bude nyní spravován společně s fondem londýnské obce.
Lidové noviny, 11.10.
Francie sbírá pro uprchlíky ČTL – Paříž 9. října
Levicový večerník Ce Soir, který první z francouzských listů zahájil mezi svými čtenáři sbírku ve prospěch československých uprchlíků uveřejňuje dnes již desátou sběrní listinu. Scházejí se tu větší dary čtenářstva a občanstva z vrstev většinou dělnických provázené dojemnými přípisy. Také Le Tepms a Červený kříž francouzský vyzývají ke sbírkám. Několik dnešních listů uveřejňuje přípis francouzského velvyslance v Praze Cougeta, který prosí předsedu syndikátu pařížského tisku, aby francouzský tisk podporoval upisování. L Oeuvrea Journal Des Debats přičiňuje poznámku ke svým čtenářům, aby jeho prostřednictvím posílali peněžní dary.
Lidové noviny, 12.10.
Uprchlický výbor
Utvořil se za přítomnosti londýnského starosty, zet Praha 11. října. Starosta města Londýna sir Harry Twyford , který přiletěl včera do Prahy, přijal dnes večer v hotelu Esplanade žurnalisty ke krátké rozmluvě, v níž zdůraznil, že měl dnes v Praze porady o pomoci uprchlíkům z území obsazených německou armádou. Pomoc se bude týkat uprchlíků bez rozdílu národnosti a jejím základem bude fond města Londýna. V Praze se dnes vytvořil petiční výbor, jehož předsedou je britský vyslanec Newton. Dále jsou v něm prof. dr. Pelc, poslanec Jaksch, paní Smolková a paní Palantová.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Test, just a test

candipharm com,16. 12. 2022 7:26

best canadian mail order pharmacies for diet pills https://candipharm.com

erectile diffusion

hydroxycloro,14. 8. 2021 14:15

hydroxichlorquine https://plaquenilx.com/# dolquine