Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů 17, PhDr. Marie Novotná

11. 9. 2020

 

 Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů 17

PhDr. Marie Novotná

 

Druhá republika- také pomnichovská republika

 název používaný pro období existence ČSR mezi přijetím mnichovské dohody čs. vládou 30. září 1938 a konečným rozbitím československého státu 14. a 15. března 1939

 

Lidové noviny 1938, ročník 46, 4.10.1938

V Brně šíří podezřelí lidé pověsti, že bude v Brně proveden plebiscit nebo že Brno připadne k Německu bez hlasování jako koridor. Žádáme obyvatelstvo, aby ihned oznámilo policii každého, kdo šíří podobné myšlenky.

Lidové noviny, 5.10.

Henleinovští přísedící dosud úřadují. Brno 4. října.

V dnešní schůzi zemského výboru vzpomněl předsedající zemský viceprezident Böhm dějinných událostí minulého týdne, jež se dotýkají osudově také země Moravskoslezské..

Zahájení schůze zemského výboru byli přítomni také oba členové za SdP dr. Freibsch a ing. Folta …není právní možnost upravit nově jejich účast v tomto orgánu.

Lidové noviny, 7.10.

Jaksch komisařem pro uprchlíky? Praha 6. října

Anglický rozhlas dnes hlásil, že poslanec Jaksch, který se právě zdržuje v Anglii, byl jmenován komisařem pro uprchlíky za sudetská území. Podle toho se zdá, že se Anglie rozhodla  podniknout nějakou akci na pomoc těmto uprchlíkům. Bližší podrobnosti zatím nejsou známy.V Praze zatím není o jmenování poslance Jaksche nic známo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář