Jdi na obsah Jdi na menu
 


První slavnostní vojenská přehlídka na počest velkého vítězství proběhla 22. června roku 1945.

11. 4. 2020

První slavnostní vojenská přehlídka na počest velkého vítězství proběhla 22. června roku 1945.

Tehdy sovětští vojáci posbírali německé prapory a vojenské standarty a položili je slavnostně ke vchodu do Leninova mauzolea na Rudém náměstí. Jednalo se o dodnes nejdelší a největší přehlídku.

Trvala něco přes dvě hodiny a zúčastnilo se jí okolo 40 000 vojáků a téměř 2 000 bojových strojů a vozidel. Památkou na tuto přehlídku je jezdecká socha maršála Žukova na Manéžním náměstí nedaleko Kremlu. Této první přehlídky se účastnil spolu s maršálem Rokossovským, přičemž Stalin celou přehlídku sledoval z tribuny Leninova mauzolea.

Zlí jazykové tvrdili, že Stalin plánoval projíždět na koni v čele přehlídky sám, nebyl ale dostatečně zkušený jezdec, při zkoušce se na koni necítil jistě, a tak aby předešel případnému faux pas, raději tento čestný úkol přenechal svým maršálům.

Nejpamátnější okamžik celé přehlídky byl, když sovětští velitelé slavnostně položili ukořistěné nacistické vlajky a prapory před vstup do Leninova mauzolea. Mezi těmito trofejemi byl i prapor 1. tankové divize SS Leibstandarte, která začínala jako Hitlerova osobní garda.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář