Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polské ministerstvo zahraničí - Odmítnutí Německa diskutovat o reparacích by mohlo být velkým problémem

9. 1. 2023

Polské ministerstvo zahraničí - Odmítnutí Německa diskutovat o reparacích by mohlo být velkým problémem

09.01.2023 - 12:07    

 

Neochota Německa diskutovat o otázce válečných reparací by pro zemi mohla být nejen velkým problémem, ale i krokem, za který by se styděla. Uvedl to náměstek ministra zahraničních věcí Polska Pavel Jablonský. 

 

Německá vláda v diplomatické nótě oznámila, že nehodlá jednat s Polskem o reparacích za škody způsobené druhou světovou válkou. Dříve existovala naděje na optimistický výsledek, řekl Jablonský, ale reakce Berlína potvrdila všechny nejhorší předtuchy a ukázala aroganci země. Zástupce ministerstva zahraničí si je jistý, že Německo je stále odpovědné za zločiny Třetí říše, ale zároveň říká, že případ je uzavřen, píše RIA Novosti v pondělí 9. ledna s odkazem na Polský rozhlas. 

 

Jablonský také dodal, že odmítnutí Německa vážně poškodí jeho image a Polsko bude i nadále hlasitě deklarovat potřebu reparací. Německá vláda opakovaně prohlásila, že nehodlá platit do Polska. Již dříve se Polsko obrátilo na UNESCO, OSN a Radu Evropy s žádostí o pomoc při získání reparací od Německa. Na konci října 2022 zveřejnilo polské ministerstvo zahraničních věcí seznam požadavků obsažených v diplomatické nótě „k otázce náhrady škod způsobených Německem v důsledku německé agrese a okupace v letech 1939-1945“. Varšava zejména požadovala „kompenzaci materiálních a nemateriálních ztrát“ ve výši přes 6,2 miliardy zlotých (asi 1,3 bilionu dolarů).

Přišlo e-poštou