Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohled z Ameriky. Ukrajinská armáda byla poražena. Co zbylo, je likvidace

28. 3. 2022

Pohled z Ameriky. Ukrajinská armáda byla poražena. Co zbylo, je likvidace

28. 3. 2022 Janinna   

Rozhovor s Larrym S. Johnsonem, veteránem CIA a Úřadu pro terorismus ministerstva zahraničí USA.

MIKE WHITNEY • 21. BŘEZNA 2022 •

Larry Johnson

 

Poskytl jsem písemný rozhovor Miku Witneymu, který píše pro UNZ.COM. Tady je:

Otázka 1. Můžete mi vysvětlit, proč si myslíte, že Rusko vyhrává válku na Ukrajině?

 

Larry C. Johnson:

Během prvních 24 hodin ruské vojenské operace na Ukrajině byla zničena všechna ukrajinská pozemní radarová záchytná zařízení. Bez těchto radarů ztratilo ukrajinské letectvo schopnost realizovat zachycení „vzduch-vzduch“. Rusko během posledních tří týdnů de facto zřídilo nad Ukrajinou bezletovou zónu. Přestože je Rusko stále zranitelné vůči raketám „země-vzduch“, které Ukrajincům dodávají USA a NATO, neexistuje žádný důkaz, že by Rusko muselo omezit bojové vzdušné operace.

Moji pozornost upoutal i příjezd Ruska ke Kyjevu do tří dnů po invazi. Vzpomněl jsem si, že nacistům v operaci Barbarossa trvalo sedm týdnů, než dosáhli Kyjeva a dalších 7 týdnů než si město podmanili. Nacisté měli výhodu v tom, že neútočili, aby se vyhnuli civilním obětem, a dychtivě chtěli zničit kritickou infrastrukturu. 

Přesto mnozí takzvaní američtí vojenští experti tvrdili, že Rusko uvázlo. Když se nacházelo za více než týden 24 mil (nebo 40 mil, záleží na zdroji zpráv) severně od Kyjeva, bylo jasné, že schopnost Ukrajiny zahájit významné vojenské operace byla eliminována.

Pokud by jejich dělostřelectvo bylo neporušené, pak by tato ruská kolona byla snadnou kořistí pro masivní zničení. To se nestalo.  Případně, pokud Ukrajinci měli životaschopná letadla nebo vrtulníky, měli tento konvoj zničit ze vzduchu. To se nestalo. Nebo, pokud by měli životaschopné řízené střely, měly rozpoutat peklo na údajně zastavenou ruskou kolonu. To se nestalo. Ukrajinci se svými nově dodanými americkými Javeliny neuskutečnili ani významný pěchotní přepad kolony.

Rozsah a dosah ruského útoku je pozoruhodný, působivý. Za tři týdny dobyli území, které je větší než pevnina Spojeného království. Poté pokračovali v provádění cílených útoků na klíčová města a vojenská zařízení. 

Neviděli jsme jediný případ, kdy by ukrajinská jednotka velikosti pluku nebo brigády zaútočila a porazila srovnatelnou ruskou jednotku.  Místo toho Rusové rozdělili ukrajinskou armádu na části a přerušili jejich komunikační linky. Rusové upevňují svou kontrolu nad Mariupolem a zajistili si všechny přístupy k Černému moři. Ukrajina je nyní odříznutá na jihu a severu.

Chtěl bych poznamenat, že pro USA bylo v roce 2003 obtížnější dobytí tak velké oblasti v Iráku, přičemž bojovaly proti mnohem slabší a méně schopné vojenské síle. 

Pokud něco, pak tato ruská operace by měla vyděsit americké vojenské a politické vůdce.

Skutečně velká zpráva přišla tento týden, když ruský raketový útok zasáhl to, co jsou de facto základny NATO v Javorive a Žitomiru.  V září 2018 NATO provedlo školení v oblasti kybernetické bezpečnosti v Žitomiru a označilo Ukrajinu za „partnera NATO“. Žitomir byl v sobotu zničen hypersonickou střelou.  Javorive minulou neděli potkal podobný osud. Jednalo se o primární výcvikové a logistické centrum, které NATO a EUCOM používaly pro dodávky stíhaček a zbraní na Ukrajinu. Velké množství vojenského a civilního personálu na této základně se stalo oběťmi.

Nejenže Rusko regulérně útočí a ničí základny, které používá NATO od roku 2015, ale nedošlo ani k varování před náletem a nedošlo k výpadku útočících raket.

 

Otázka 2. Proč se média snaží přesvědčit ukrajinský lid, že může vyhrát válku proti Rusku? Pokud je pravda, co říkáte, pak všichni civilisté, kteří jsou posláni bojovat proti ruské armádě, umírají ve válce, kterou nemohou vyhrát. Nechápu, proč chtějí média uvádět lidi v omyl o něčem tak závažném. Co si o tom myslíte vy?

 

Larry C. Johnson:

To je kombinace nevědomosti a lenosti. Namísto skutečného zpravodajství drtivá většina médií (tištěných i elektronických) stejně jako Big Tech (velké technologické společnosti) podporují masivní propagandistickou kampaň. Pamatuji si, když byl George W. Bush Hitlerem. Pamatuji si, když byl Donald Trump Hitlerem. A teď máme nového Hitlera, Vladimira Putina. 

Toto je opotřebovaná, nepovedená učebnice. Každý, kdo se odváží položit legitimní otázky, je okamžitě prohlášen za loutku Putina nebo loutku Ruska. Když nemůžete argumentovat a zpochybnit fakta, jediným východiskem jsou nadávky.

 

Otázka 3. Minulý týden byl plukovník Douglas MacGregor hostem Tucker Carlson Show. Jeho názory na válku jsou nápadně podobné těm vašim. Zde je to, co řekl v rozhovoru:

„Válka pro Ukrajince skutečně skončila. Byli rozemleti na kousky, o tom není pochyb, navzdory tomu, co slyšíme z našich mainstreamových médií. Takže skutečná otázka pro nás v této fázi zní: Tuckere, budeme žít s ruským lidem a jeho vládou, nebo budeme i nadále pokračovat v prosazování tohoto druhu změny režimu převlečeného za ukrajinskou válku? Přestaneme používat Ukrajinu jako beranidlo proti Moskvě, což jsme v podstatě skutečně i dělali?“ (Rozhovor Tucker Carlson – MacGregor)

 

Souhlasíte s MacGregorem, že skutečným účelem podněcování Ruska k válce na Ukrajině byla „změna režimu“?

Zadruhé, souhlasíte s tím, že Spojené státy využívají Ukrajinu jako odrazový můstek k vedení zástupné války proti Rusku?

 

Larry C. Johnson:

Doug je skvělý analytik, ale nesouhlasím s ním – nemyslím si, že v Bidenově administrativě je někdo dostatečně chytrý, aby přemýšlel a plánoval v tak strategických termínech. Podle mého názoru bylo posledních 7 let setrvačností status quo NATO. Chci tím říct, že NATO a Washington věřily, že mohou pokračovat v plížení na východ k ruským hranicím, aniž by vyvolaly reakci. NATO a EUCOM pravidelně prováděly cvičení – včetně poskytování „útočného“ výcviku – a dodávaly vybavení. 

Věřím, že zprávy ve Spojených státech, že CIA poskytovala polovojenský výcvik ukrajinským jednotkám působícím na Donbasu, jsou důvěryhodné. Ale mám problém uvěřit, že po našich debaklech v Iráku a Afghánistánu tu najednou ve Washingtonu tahají za nitky stratégové na úrovni Sun Tzu.

Ve Washingtonu vládne zoufalství. 

Kromě toho, že se Bidenova administrativa snaží zakázat vše ruské, snaží se zastrašit Čínu, Indii a Saúdskou Arábii. Nevidím, že by se některá z těchto zemí zařadila do fronty. Věřím, že tým Bidena udělal fatální chybu, když se pokusil démonizovat všechny věci a všechny ruské lidi. Pokud něco, tak to sjednocuje ruský lid kolem Putina a jsou připraveni se pustit do dlouhého boje.

Jsem šokován chybným odhadem, že si někdo myslel, že ekonomické sankce vůči Rusku by ho srazily na kolena. Opak je pravdou. Rusko je soběstačné a není závislé na dovozu. 

Ruský vývoz je rozhodující pro ekonomický blahobyt Západu. Pokud Rusko Západu odepře pšenici, potaš, plyn, ropu, palladium, hotový nikl a další klíčové nerosty, bude mít evropská a americká ekonomika problémy. A díky tomuto pokusu přinutit Rusko sankcemi, je nyní velmi pravděpodobné, že role amerického dolaru jako mezinárodní rezervní měny bude odsunuta na smetiště dějin.

 

Otázka 4. Od chvíle, kdy Putin pronesl svůj slavný projev v Mnichově v roce 2007, si stěžuje na  „architekturu globální bezpečnosti“.  Na Ukrajině můžeme vidět, jak tyto naléhavé bezpečnostní problémy mohou eskalovat v plnohodnotnou válku. Jak víte, v prosinci Putin vznesl řadu požadavků týkajících se bezpečnosti Ruska, ale Bidenova administrativa nad nimi pokrčila rameny a nikdy nereagovala. Putin chtěl písemné ujištění, že rozšíření NATO nebude zahrnovat Ukrajinu (členství) a že jaderné raketové systémy nebudou rozmístěny v Rumunsku nebo Polsku. Myslíte si, že požadavky Putina jsou nepřiměřené?

 

Larry C. Johnson: 

Myslím, že ​​požadavky Putina jsou docela rozumné. Problém je v tom, že 99 % Američanů nemá ponětí o druhu vojenské provokace, kterou NATO a USA za posledních 7 let zinscenovaly. Veřejnosti se vždy říkalo, že vojenská cvičení jsou „obranná“. To prostě není pravda. Nyní máme i zprávy, že DTRA financovala biolaboratoře na Ukrajině. 

Domnívám se, že Putin by mohl souhlasit s rozmístěním amerických jaderných raketových systémů v Polsku a Rumunsku, pokud Biden bude souhlasit s tím, že umožní rozmístění srovnatelných ruských systémů na Kubě, Venezuele a Mexiku. Když se na to podíváme z této perspektivy, začneme chápat, že požadavky Putina nejsou ani bláznivé, ani nepřiměřené.

 

Otázka 5. Ruská média uvádějí, že ruské „vysoce přesné“ rakety zasáhly cíl (zařízení) na západní Ukrajině „a zabily více než 100 místních vojáků a zahraničních žoldáků“. Výcvikové středisko speciálních sil se zřejmě nacházelo poblíž města Ovruč, které je pouhých 25 mil od polských hranic. Co nám můžete o tomto incidentu říci? Snažilo se Rusko vyslat signál NATO?

 

Larry C. Johnson:

Krátká odpověď – ANO! Ruské vojenské údery na západní Ukrajině během minulého týdne šokovaly a znepokojily představitele NATO. K prvnímu úderu došlo v neděli 13. března v ukrajinském Javorivu.  Rusko zasáhlo základnu několika raketami, z nichž některé byly údajně nadzvukové (hypersonické).  Bylo zabito přes 200 lidí, včetně amerických a britských vojenských a zpravodajských důstojníků, a stovky dalších zraněných. Mnozí utrpěli katastrofální zranění, jako jsou amputace a jsou v nemocnici.  NATO a západní média však projevily malý zájem o pokrytí této katastrofy.

Javoriv byl důležitou předsunutou základnou NATO (viz zde). Až do poloviny února (před ruskou invazí na Ukrajinu) působilo výcvikové velitelství americké 7. armády z Javorivu. Tam se ale Rusko nezastavilo. 

ASB Military news hlásí, že Rusko zasáhlo další cíl, Deljatinu, což je 60 mil jihovýchodně od Javoriva (myslím, že ve čtvrtek). Včera Rusko udeřilo na Žitomir – další místo, kde dříve působilo NATO. 

Putin vyslal velmi jasný vzkaz – síly NATO na Ukrajině budou považovány za bojovníky a bude s nimi tak zacházeno. Tečka.

 

Otázka 6. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij je v západních médiích označován za „válečného vůdce“ a novodobého „Winstona Churchilla“. Média svým čtenářům neříkají, že Zelenskij podnikl řadu kroků, aby posílil svou mocenskou sílu a zároveň poškodil křehké demokratické instituce na Ukrajině.  Zelenskij například „zakázal jedenáct zpravodajských organizací vlastněných opozicí“ a pokusil se zabránit šéfovi největší ukrajinské opoziční strany Viktoru Medvedčukovi v kandidatuře  na základě falešného, vykonstruovaného obvinění z „financování terorismu“. Toto není chování vůdce, který je vážně oddán demokracii.

Jaký je váš názor na Zelenského? Je skutečně tím „vlasteneckým vůdcem“, jak ho média vykreslují?

 

Larry C. Johnson:

Zelenskij je komik a herec. Z mého pohledu to není moc dobré. Západ cynicky využívá skutečnost, že je Žid, aby odvedl pozornost od působivého kontingentu neonacistů (a mám na mysli opravdové, skutečné nacisty, kteří stále oslavují úspěchy ukrajinské jednotky Waffen SS ve druhé světové válce). Fakta jsou jasná – Zelenskij zakazuje opoziční politické strany a zavírá opoziční média. Myslím, že toto je nová definice „demokracie“.

 

Otázka 7. Jak to skončí? Na webu Moon of Alabama je skvělý příspěvek s názvem „Jaký bude geografický konec války na Ukrajině“.  Autor příspěvku Bernard si zřejmě myslí, že Ukrajina bude nakonec rozdělena podél řeky Dněpr „a na jih podél pobřeží, kde žije většinová populace etnických Rusů“. Říká také následující:

„To by vyloučilo přístup Ukrajiny k Černému moři a vytvořilo by pozemní most směrem k odtrženému moldavskému Podněstří, které je pod ochranou Ruska. Zbytek Ukrajiny by byl omezeným, většinou zemědělským státem, odzbrojeným a příliš chudým na to, aby v brzké době představoval novou hrozbu pro Rusko. Politicky by ji ovládli fašisté z Haliče, což pak bude hlavním a vážným problémem Evropské unie“.

Co myslíte? Uvalí Putin na Ukrajinu své vlastní územní uspořádání, aby posílil bezpečnost Ruska a ukončil nepřátelské akce, nebo je pravděpodobnější jiný scénář?

 

Larry C. Johnson:

Souhlasím s Moon of Alabama. Primárním cílem Putina je zabezpečit Rusko před zahraničními, vnějšími hrozbami a provést rozvod se Západem. Rusko má fyzické zdroje k tomu, aby bylo nezávislým suverénem ​​a právě tuto vizi naplňuje.

***

Životopis: Larry S. Johnson je veteránem CIA a Úřadu pro boj proti terorismu ministerstva zahraničí USA Je zakladatelem a řídícím partnerem společnosti BERG Associates, která byla založena v roce 1998. Larry 24 let trénoval příslušníky speciálních jednotek americké armády. Byl osočován pravicí i levicí, což znamená, že něco musí dělat správně. 

Pokec24.cz