Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pithart k Zemanovi - Bezpáteřní cynik, škůdce, technolog moci zrazující spojence

8. 3. 2023

Pithart k Zemanovi - Bezpáteřní cynik, škůdce, technolog moci zrazující spojence

 

dnes 8:31, 8.3.2023

Petr Pithart

 

 

Miloš Zeman je mimořádně schopným technologem moci. Tím myslím schopnost porážet své soupeře (a také zrazovat své spojence, pokud mu překážejí) a dosahovat svých mocenských cílů. Dosáhl maxima: deset let byl hlavou státu. Toto konstatování je ovšem hodnotově prázdné, napsal pro Právo historik a někdejší šéf Senátu Petr Pithart.

Foto: Vlasta Luťanská, Právo

Miloš Zeman a Petr Pithart na snímku z roku 1990

 
Článek

Z hodnotového hlediska (rozumí se z mého osobního hlediska) byl druhým hlavním – vedle Václava Klause – škůdcem této země, především tím, že otáčel zahraniční orientaci na východ (k Číně a k Rusku), tedy v rozporu se zakladatelskou („havlovskou“) ideou polistopadového Československa.

Motivy tohoto „otáčení“ mně nejsou srozumitelné, leda tak, že Miloši Zemanovi jsou jakékoli ideje zcela lhostejné. Zažil jsem ho jako liberála, sociálního demokrata, „západníka“, rusofila, obdivovatele totalitní Číny… (Kráceno)

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pithart-k-zemanovi-bezpaterni-cynik-skudce-technolog-moci-zrazujici-spojence-40425088#dop_ab_variant=884911&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest216_firmy_novy_backend_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz