Jdi na obsah Jdi na menu
 


Piráti útočí a pojem tradiční rodina dostává na frak

30. 6. 2023

Piráti útočí a pojem tradiční rodina dostává na frak

Jako z dob normalizačních se i teď objevují výzvy různých aktivistů, kteří mají v rámci své ideologie tendenci "nálepkovat" nebo dokonce nabádat k vyhazovu z práce. Nyní se někomu opět nelíbí pojmy jako tradiční rodina či křesťanské hodnoty.

Ivan Bartoš (Piráti)

30. června 2023 - 11:04

 

Ve veřejném prostoru se vede souboj o Alianci pro rodinu, což je jeden z orgánů radící vládě. Konzervativně vystupující členové aliance hájí tradiční rodinu a křesťanské hodnoty, ale od části věřících zaznívá, že členové aliance vlastně postupují v rozporu s křesťanskými hodnotami a bylo by dobré, aby už aliance vládě neradila. 

 

Světlo světa spatřila výzva k odvolání Aliance pro rodinu ze struktur státu. Veřejná výzva byla adresována premiérovi Petru Fialovi (ODS), ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) a poslanci ANO Václavu Královi.

 

Výzvu sepsali aktivní členové církví a náboženských obcí. Mají dojem, že se aliance sice dovolává křesťanských hodnot, ale ve skutečnosti jedná v rozporu s nimi, neboť mezi křesťanské hodnoty řadí porozumění, empatii či sounáležitost s druhými. „U Aliance pro rodinu bohužel tyto hodnoty nespatřujeme,“ stojí v prohlášení, pod nímž je podepsán např. evangelický farář Jakub Helebrant, člen dua Pastoral Brothers.

 

Aliance z hlediska autorů prohlášení šíří morální paniku a davovou hysterii, namísto vedení klidné debaty. Aliance prý také popírá některé vědecké poznatky a ohrožuje zdravý psychický vývoj dítěte, když např. naznačuje, že homosexualita je nemoc.

 

 

Aliance jedná podle signatářů v rozporu se zásadami demokratického svobodného státu. Proto by aliance neměla působit jako poradní orgán vlády a Jana Jochová by mohla opustit post asistentky poslance Václava Krále (ODS).

 

K výzvě se výrazně přihlásila Pirátská strana skrze svého předsedu Ivana Bartoše, který se k iniciativě dlouze rozepsal na sociální síti Twitter. Ministr pro místní rozvoj a digitalizaci s výzvou souhlasí „jako člověk, občan, otec a křesťan“. 

 

„Výhrady o zapojení ultrakonzervativních spolků do pracovních skupin jsme směřovali příslušným ministrům několikrát. Nemám problém s tím, že si někdo myslí, že země je placka. Je však důležité pečlivě sledovat, zda a jaký možný vliv mohou mít síly, které ve svém učení popírají svobodu člověka. Je třeba brát v úvahu právní rámec, ve kterém všichni žijeme.“ uvedl Bartoš.

 

Také jsme psali:

Nevidím důvod měnit definici manželství, říká Hašek

 

Ve svém oficiálním vyjádření Aliance pro rodinu uvedla, že zastupuje legitimní konzervativní názorový proud, který hájí rodinu založenou na manželství muže a ženy, statisíce lidí, kteří mají podobné názory, což považují v demokratické zemi za naprosto samozřejmé. Z tohoto titulu byli přizváni ke spolupráci na Strategii rodinné politiky, stejně jako tam figuruje řada dalších organizací, včetně tzv. progresivních.

 

Proti výzvě se postavil kardinál Dominik Duka.

 

„Připomíná mi to dobu, jejíž výroční den dnes prožíváme. Ostrakizovat, umlčovat pomocí různých prohlášení, vylučovat z veřejné debaty. Připadá vám to demokratické? Není to ani liberálně demokratické!“ ozval se kardinál Dominik Duka na twitteru. A nezůstal sám, kdo se za alianci postavil.

 

„Různých výzev si může kdokoliv psát kolik chce. Ale na výzvě k "odvolání zástupců Aliance pro rodinu ze struktur státu“ je zajímavé, že požaduje, aby byla paní Jochová jako fyzická osoba odvolána z pozice asistentky poslance. Tedy "vyhozena z práce“. A to je mimořádně odporné. Vyhazování z práce za názory tu už bylo a věřím, že se většina lidí k tomu snad nechce vracet," napsal na facebooku senátor Zdeněk Hraba. 

 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: arch.)