Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pentagon se nechce vzdát preventivního jaderného úderu

7. 11. 2021

Pentagon se nechce vzdát preventivního jaderného úderu

1 Janinna  

Pentagon nechce opustit koncept preventivního jaderného úderu.

Píše o tom Politico s odvoláním na zdroje, uvádí RIA Novosti.

„Mnohaletá ambice Bidena snížit roli jaderných zbraní ve vojenském potenciálu USA naráží na rostoucí odpor Pentagonu, zvláště když vycházejí najevo informace o rostoucích arzenálech Číny a Ruska,“ píší noviny.

Politico uznává, že koncept nepoužívání jaderných zbraní je prvním, o čem se bude diskutovat, stejně jako možné tvrzení, že jediným účelem jaderného arzenálu USA bude zadržování jaderné války. Obojí by znamenalo důležitý odklon od současné koncepce Washingtonu.

Očekává se, že schůzka Bílého domu na vysoké úrovni k této otázce se bude konat v listopadu.

„Někteří v Pentagonu ale vidí svět jinak než prezident, zejména kvůli vzestupu jaderných sil Číny a modernizaci ruských zbraní. Takže navzdory skutečnosti, že je to Biden, kdo učiní konečné rozhodnutí o jaderném rozmístění amerických sil, ministerstvo obrany již hledá způsoby, jak ovlivnit prezidenta, aniž by mu dalo moc na výběr,“ píše se v článku.

Zdroj z Pentagonu řekl publikaci, že upuštění od preventivního jaderného úderu pravděpodobně nebude Bidenovi předloženo jako jedna z možností rozvoje jaderných sil. Mluvčí ministerstva John Kirby však tato slova označil za „nepřesná“ a uvedl, že se vede „podrobný proces“ diskusí.

Britský list Financial Times dříve uvedl, že američtí spojenci v Evropě a Tichomoří ovlivňují Bílý dům, aby zabránili Spojeným státům přejít na zásadu nepoužívání jaderných zbraní jako první. 

Mezi odpůrce revize takové politiky podle publikace patří Británie, Francie, Německo, Japonsko a Austrálie. Mnozí se obávají, že Biden zvažuje přechod k principu „jediného cíle“, podle kterého budou Spojené státy moci používat jaderné zbraně pouze za určitých, konkrétních okolností.

Zástupci NATO opakovaně bez důkazů obviňovali Rusko z rozvíjení plánů na použití jaderných zbraní.  Přičemž američtí členové aliance neopustili koncept preventivního úderu.

Moskva opakovaně zdůraznila, že jaderné zbraně považuje pouze za prostředek obrany. Ruská jaderná doktrína navíc nepočítá s preventivním úderem.

pokec24.cz