Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panství práva nebo vláda silnějšího v mezinárodních vztazích?

12. 1. 2022
Panství práva nebo vláda silnějšího v mezinárodních vztazích?
 
Pokud se budeme snažit narovnat vztahy mezi Srbskem a Kosovem, musíme vycházet z rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244. Ta zakotvila Kosovo jako součást Srbska. To je fakt, který je neměnný, pokud RB OSN svoji rezoluci nezmění sama. Následné snahy legalizovat další změny, pokud byly v rozporu s uvedenou rezolucí, mají nulitní právní důsledky.
 
Je zde ještě další skutečnost. NATO bombardovalo Srbsko v roce 1999, aniž by se opíralo o mandát Rady bezpečnosti OSN, která jediná má právo rozhodovat o otázkách války a míru. Žádné tzv. mezinárodní společenství rozhodnutí RB OSN nemůže nahradit natožpak změnit. „Vůdcové světa“ se mohou tvářit, že řídí jeho osudy, ale z hlediska právního jde zpravidla jen o porušování práva. Z uvedeného vyplývá, že v Srbsku šlo o agresi. Její obětí bylo přes 3 tisíce mrtvých a další tisíce zraněných. Srbsku vznikly materiální škody, které se vyčíslují zpravidla do výše 100 miliard dolarů.
 
Mezinárodní právo říká, že agresor je povinen své oběti nahradit škody, které jí agresí vznikly. I o tom by měla OSN v dohledné jednat. A Srbsku by agresoři měli zaplatit za škody, kterému mu způsobili. A nadto by OSN se měla zabývat odpovědností těch, kteří o agresi proti Srbsku rozhodli. Dočkáme se toho?
 
Dr.O. Tuleškov