Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paní Hana Benešová Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

21. 3. 2021

Paní Hana Benešová

Prof. PhDr. Stanislava  Kučerová, CSc.

 

Paní Hana byla manželkou druhého prezidenta Československé republiky, prezidenta Budovatele, Edvarda Beneše. Lid ji ctil a miloval. Právem.

 

Budoucí prezidentští manželé se seznámili v Paříži roku 1905. Přivedly je sem studijní zájmy jejich  mládí. Jemu bylo 22 let, ona byla o rok mladší a stala se jeho Zlatovláskou. Rozuměli si, vyměňovali si názory a rozhodli se jít svou životní cestou společně. Upravili si svá křestní jména, zasnoubili se a r. 1909 v chrámu sv. Ludmily v Praze na Vinohradech  uzavřeli  sňatek. Uzavřeli spolu nejen sňatek, ale i „manželství duší“, o kterém učil  jejich otcovský rádce a  přítel, první prezident Československé republiky, prezident Osvoboditel, Tomáš G. Masaryk.

 

Do zpočátku poklidného života, naplněného intelektuální  prací obou manželů, zasáhla brzy historie a proměnila ten život v pásmo dramatických dějů. Tak hned první válka světová  je  od sebe  oddělila. On horlivě pracoval v exilu  ve vedení našeho odboje proti Rakousku-Uhersku,  v boji za svobodu a samostatnost, ona byla doma politicky pronásledována i vězněna. Slavný vznik Československa je opět spojil a ona muži  stála po boku  nejdříve v jeho  odpovědných činnostech ministra zahraničí a od r. 1935 v poslání  prezidenta republiky, Masarykova nástupce. Byli spolu na cestách  v zahraničí, pobývali v  úředním bytě Praze  a pak  v  soukromém domově, který si budovali v Sezimově Ústí.

 

Za války s manželem, vedoucím druhého odboje, prožívala  namáhavé strasti v exilu nejdříve v Anglii, pak se s ním přes Moskvu vracela do osvobozené vlasti. A pak žili spolu tři budovatelská  poválečná léta plná radosti, ale i napětí a počínajících konfliktů mezi Západem a Východem.  Paní Hanu postihla přetěžká rána, když r. 1948 její manžel, upracovaný a usoužený novými poměry, zesnul. Není větší bolesti než  je odchod milované bytosti. Paní Hana přežila svého chotě o 26 let. Žila v ústraní jeho památce, památce naší první republiky, prvního a druhého odboje,  památce  humanitní demokracie. Památce obou prezidentů. Právem i paní Hana   patří k této památce, i ona  si zaslouží naši lásku a úctu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář