Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orbán - Válečná strategie selhala, válka může skončit pouze jednáním o míru

25. 7. 2022

Orbán - Válečná strategie selhala, válka může skončit pouze jednáním o míru

V tuto chvíli není možné ukončit válku jednáním pouze mezi Kyjevem a Moskvou.. Jak na to - vyjádřil svůj názor maďarský premiér Viktor Orbán. Přesněji to dokonce vypadá jako začátek sondování veřejného mínění na Západě.

Viktor Orbán, maďarský premiér

25. července 2022 - 10:39

 

Protože Rusko potřebuje bezpečnostní záruky (zde jde zřejmě o nerozšiřování NATO), válku na Ukrajině lze ukončit pouze mírovými jednáními mezi Ruskem a Amerikou, domnívá se Viktor Orbán.

„Je potřeba nová strategie, která by měla být zaměřena na mírová jednání, a ne na snahu vyhrát válku," řekl Orbán během své návštěvy Rumunska.

Řekl, že západní strategie vůči Ukrajině je založena na čtyřech předpokladech – že Ukrajina může vyhrát válku proti Rusku se zbraněmi NATO, že sankce oslabí Rusko a destabilizují jeho vedení, že sankce poškodí Rusko více než Evropu a že celý svět podpoří Evropu.

 

 

Orbán řekl, že strategie selhala, protože vlády v Evropě padají „jako domino“, ceny energií raketově vzrostly a je zapotřebí nová strategie.

„Sedíme v autě se všemi čtyřmi proraženými pneumatikami: je naprosto jasné, že takto válku vyhrát nelze," řekl Orban. Poznamenal, že tímto způsobem Ukrajina nikdy nevyhraje válku „jen proto, že ruská armáda má asymetrickou převahu“, citovala agentura Reuters maďarského premiéra.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí už Orbánovi odpovědělo a obvinilo ho z ruské propagandy. „Společně Rusko definitivně porazíme, a to i přes obavy šéfa maďarské vlády, že ruská armáda má „asymetrickou výhodu,“ řekl mluvčí ministerstva Oleg Nikolenko.

 

Zelenskij odmítá jakékoli příměří s Ruskem


Přesto Orbán pouze nahlas vyjadřuje to, co si mnoho lidí myslí nejen v Evropě, ale i v zámoří. Včera například Donald Trump, který sní o návratu k moci, řekl, že je nutné připravit Ukrajinu o americkou podporu.

„Když se podíváte na Ukrajinu, dali jsme jim přes 60 miliard dolarů. Evropské země, které jsou tím zjevně postiženy více než my, daly jen nepatrný zlomek této částky. Ale máme dluh ve výši 35 bilionů dolarů, máme problémy a vybíráme peníze,“ řekl bývalý prezident.

Trump nyní zesílil svou politickou aktivitu uprostřed nadcházejících listopadových voleb do Kongresu, kde mají republikáni šanci získat většinu. A už oznámil, že hodlá v roce 2024 znovu kandidovat na prezidenta.

Americký politolog Fukuyama už dříve varoval, že Ukrajina potřebuje vyhrát válku co nejdříve, jinak to „Trumpisté“ později možná nedovolí.

 

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)