Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opravdoví demokraté všech zemí spojte se, dříve než bude pozdě

18. 8. 2021

Opravdoví demokraté všech zemí spojte se, dříve než bude pozdě

 

Prof. PhDr. Bohumil Blížkovský, CSc.

 

Minulé století bylo i válečné. Bipolární 40letá „studená válka“ např. si vyžádala více obětí než obě světové války předchozí. Po krátkém záblesku nadějí na mír, kolektivní bezpečnost a sjednocenou Evropu (Paříž 1990) explodovaly eskalace ještě masívnější (Jugoslávie – 1999, Afganistán – 2002, Irák – 2003). Svět je znovu blízko „bodu varu“. Zrodila se nová platná supermocenská doktrína „dlouhé“ války, permanentní a globální, která má prosazovat „právo silnějšího“ vůči komukoli, kdykoli a kdekoli.

 

Patologie soudobé nebývalé moci a staronového „zlatého telete“, bezmezný neoliberalismus a amorální orgie nezřízeného egoismu, hedonismu, subjektivismu, relativismu i nihilismu zachvacují již zhoubnou pandémií vnější i vnitřní svět nemalé části dnešního lidstva. Údajně nejvyspělejší civilizace tak paradoxně ohrožuje sebezáchovné hodnoty trvalé udržitelnosti lidského života a světa „jen“ uplatňováním takových priorit, jakými jsou egocentrismus, hegemonismus, maximalizace zisku, mamonu a moci, jednostranná komercionalizace a militarizace.

 

Dosud nikdy v lidské historii nebyla absolutizace globální megamoci (nikým nevolené a nekontrolované) tak pronikavá a hrozivá. Mezinárodní rozpory, sociální distance i ekologické deficity nebyly nikdy tak planetárně neúnosné i ničivé. Mocenské zneužívání nevídaných technických vymožeností od mediálních manipulací po snahy o světovládu mimořádně zvyšují autodestruktivní rizika dnešního světa. Nikdy v minulosti nebyla též vládnoucí nejmocnější menšina tak dobře propojená (angažovaná i „poučená“) a ovládaná většina tak dezorientovaná, bezradná a rozháraná. Potřeba co nejširší demokratické lidové fronty, podložené moudrým programem, je nebývale akutní. Partikulární roztříštěnost nemá proti soudobé superintegrované globální oligarchii šanci. Kategorickým imperativem 21. století se stává heslo : „Opravdoví demokraté všech zemí spojte se dříve, než bude pozdě.“ Nezbytné „meze moci“ může totiž prosadit jen prohlubování a rozšiřování demokracie národní (vnitrostátní) v měřítku mezinárodním a světovém.

 

Výňatek z článku „K naší polistopadové diskusi a krizi“