Jdi na obsah Jdi na menu
 


Óda na Fialu 550 dní vlády u moci a rozeštvaný národ

27. 7. 2023

Óda na Fialu 550 dní vlády u moci a rozeštvaný národ

 

Podle českého premiéra Petra Fialy je prý Česko světová špička v dopravě i obraně. Pro jeho slova samochvály však nemají pochopení ani lidé, ani odborníci. A na internetu proto lidé jasně vzkázali, jak jeho úspěchy vidí oni.

Petr Fiala, premiér ČR

27. července 2023 - 09:01

 

Premiér Petr Fiala (ODS) na fóru Meltingpot na festivalu Colours of Ostrava prohlásil, že jsme nejúspěšnější z postkomunistických zemí a patříme mezi světovou špičku v dopravě či obraně. Experti ani obyčejní občané takový výrok nechápou a poukazují například na Polsko, které masivně staví dálnice a buduje mocnou armádu. Výrok vzbudil rozruch také mezi běžnou veřejnosti, která upozorňuje na velké nedostatky například v tuzemské vlakové dopravě.

 

„Jsme nejúspěšnější postkomunistická země. Patříme mezi světovou špičku v obraně nebo dopravě. Když se dívám do médií, vypadá to, že nic nefunguje, ale to není správné. Takoví nejsme, jsme mnohem dál a to musíme vidět,“ řekl Fiala na fóru Meltingpot na festivalu Colours of Ostrava.

 

 

Podle ekonoma Lukáše Kovandy se nejedná o úplnou pravdu. „Jestliže premiér říká, že patříme mezi světovou špičku v obraně či dopravě, jde o sporný výrok, protože zrovna právě Polsko učinilo jak v dopravě – třeba v kvalitě svých dálnic –, tak ve své obraně a bezpečnosti v uplynulých letech nesrovnatelně větší pokrok než Česko,“ sdělil ekonom pro CNN Prima NEWS.

 

Veřejnost však slova popudila a lidé vystavili Fialově vládě nepěkné vysvědčení. Za zmínku stojí příspěvek, který je masivně sdílen na sociálních sítích a jak jinak než s notnou dávkou humoru se můžete dočíst, jak lidé "úspěchy Fialovy vlády" vidí jejich očima:

 

"550 dní je naše vláda u moci. Co jsme dokázali? Rozeštvat národ, na..at národ, ekonomicky stát zlikvidovat, zajistit nejdražší energie a potraviny, přijmout nejvíce uprchlíků, zadlužit se na milion let, zajistit občanům ČR nejvyšší inflaci, zvýšit daně, zavést cenzuru, zavírat lidi s "nesprávným" názorem, zničit malé a střední podniky, okrást důchodce, zajistit nedostatek léků, zemědělcům sebrat dotace, zavřít poštu...", stojí v posměšné "reklamě" na výčet Fialových "úspěchů."

 

Především, že patříme mezi světovou špičku v dopravě. A třeba nad výrokem premiéra, že patříme mezi světovou špičku v dopravě, se pozastavil dopravní expert a zakladatel webu Zdopravy Jan Sůra. Upozornil, že například železniční spojení mezi Prahou a Libercem není důstojné.

 

„Světová špička v dopravě... hm. Jet 100 kilometrů vlakem z pátého největšího do hlavního města 2,5 hodiny, to je fakt špička,“ napsal ironicky na Twitter.

 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)