Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová provokace, stěžuje si Řecko na turecké plány ve východním Středomoří

3. 6. 2020

Nová provokace, stěžuje si Řecko na turecké plány ve východním Středomoří

3.6.2020 VSa Zprávy         

 

Řecké ministerstvo zahraničí nazvalo kroky Turecka ve středním Středomoří postoupnou snahu uzurpovat suverénní práva Řecka.

 

Řecko v pondělí nazvalo turecké plány na vrty ve východním Středomoří novou provokací. Jedná se o poslední v celé řadě sporů, které v nedávné době způsobily napětí mezi oběma sousedy. V pátek z Turecka zaznělo, že začne během tří nebo čtyř měsíců s vrty, které mají umožnit těžbu uhlovodíků v oblasti východního Středomoří.

 

Ankara podepsala v roce 2019 s libyjskou vládou kontroverzní dohodu, díky které si Turecko činí nároky na oblasti ve Středozemním moři. Dohoda je ale trnem v oku nejen pro Řecko, ale i pro další sousedy. Mimo jiné proto, že má ignorovat nároky ostrova Kréta. Proti je i další člen EU, Kypr, kterému vadí, že Turecko do okolí rozděleného ostrova vyslalo lodě pro výzkum nalezišť plynu a ropy.  EU opakovaně Turecko vyzvala, aby výzkum v blízkosti Kypru ukončilo, neboť zdejší vrty považuje za nelegální.

 

Řecké ministerstvo zahraničí v pondělním vyjádření nazvalo kroky Turecka v této oblasti postoupnou snahou uzurpovat suverénní práva Řecka. V pondělí večer si řecká strana povolala k rozhovorům tureckého velvyslance v zemi.

 

Mezi Řeckem a Tureckem také  panuje napětí ohledně migrační otázky, která se výrazně promítla do situace na řecko-turecké hranici, kam Turecko poslalo desítky tisíc žadatelů o azyl. Atény minulý týden poslaly na svou pozemní hranici s Tureckem 400 policistů. Má se jednat o opatření, které má bránit potenciálnímu přílivu migrantů z Turecka.

 

    Další informace k tématu vývoje ve Středomoří:  Řecko, Kypr a Izrael plánují nový plynovod EastMed

 

casopisargument.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář