Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německé menšiny v řadě evropských států byly silně znacizované

6. 6. 2020

Německé menšiny v řadě evropských států byly silně znacizované

Velká většina československých občanů německé národnosti byla znacizovaná. Ordneři a frajkorpsáci i se zbraní v ruce napadali naše celníky, finančníky, policisty, četníky a dokonce i jednotky Stráže obrany státu a menší vojenské jednotky. V září 1938 tato jejich činnost vyvrcholila. Na naší straně byly stovky mrtvých, raněných. Přes 2000 našich lidí bylo landsmany zajato a odvlečeno do Německa.

V květnu 1938 při obecních volbách získali henelinovci téměř 90% německých hlasů. Ve spolupráci s říšskými Němci republiku rozvrátili a pomohli zničit a udržovat v tzv. protektorátu okupační režim. Bojovali snad na všech fronách druhé světové války za německou nadvládu v  Evropě i na světě. Mnozí z nich byli v uniformách SS či sloužili v gestapu.

Podobně tomu bylo u německých menšin v dalších státech, zejména v Polsku. Příslušníci německých menšin bojovali v  jednotkách SS, v divizích, brigádách i v okupačních policejních jednotkách. Za nimi byly řady mrtvých bývalých jejich spoluobčanů.

I proto vítězní spojenci rozhodli o přesídlení německého obyvatelstva z Československa, Polska a Maďarska. Již v době války o tomto tématu jednali. V Postupimi rozhodli. Transporty Němců mířily do Německa, které se stalo vlastní všech přesídlených Němců.
J. Skalský

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář