Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německá novinářka v Česku - Svoboda projevu je na ústupu, Merkelová porušila ústavu

27. 11. 2019

Německá novinářka v Česku - Svoboda projevu je na ústupu, Merkelová porušila ústavu

© Sputnik / Alexey Vitvitsky, ČR

20:33 27.11.2019Získat krátkou URL

 

V Rozstřelu moderátora Vladimíra Vokála se objevila německá novinářka Alexandra Mostýn, která žije v Praze. Ta v pořadu promluvila například o tom, že německá kancléřka Angela Merkelová dle ní porušila ústavu a zmínila i svobodu projevu, která je podle jejího mínění již na ústupu.

 

Tématem rozhovoru v daném pořadu se stala politická i společenská atmosféra v Německu. Řeč přišla i na to, zda se novinářka cítí v Německu a v Praze bezpečně, na což reagovala kladně. Podotkla však, že se v Německu úroveň bezpečí od počátku migrační krize v roce 2015 změnila. Poukazuje zejména na to, že větší míra kriminality je tradičně pozorována ve větších městech, třeba v Berlíně.

 

Pokud jde o tamní politiku, Mostýn prozradila, že v současnosti voliči v Německu nejvíce „slyší“ na problematiku stárnutí populace a obdobná sociální témata. Migrace či jaderná problematika tak spíše ustupují do pozadí. I přesto ale přiznala jednu skutečnost, a sice:

 

„Nelegální migranti v současné chvíli v Německu zůstávají, protože to ta země nezvládá.“

 

Dodala, že stát podle jejího názoru nedělá nic pro to, aby si získal u nově příchozích respekt.

 

Novinářka dále v pořadu zmínila, že se Němci spíše vyhýbají tzv. kultu osobnosti, což je logickým vyústěním jejich nedávné historie. Kdo má jiný názor, je špatný

 

Dalším tématem rozhovoru se stala svoboda projevu, která je dle ní na ústupu.

 

    „Teď je to v Německu tak, že kdo má jiný názor, je špatný. Ale já nevidím důvod pro to, aby si každý nemohl myslet, co chce,“ vyjádřila svůj názor.

 

Mostýn také zdůraznila, že se v českém hlavním městě cítí o mnoho svobodněji, než by se cítila ve své rodné zemi. Argumentovala například tím, že v Německu je nemyslitelné, aby se člověk před známými zmínil o tom, že volí protiimigrační Alternativu pro Německo (AfD). Stejně tak není vhodné, aby lidé říkali, že americký prezident Donald Trump není „úplně špatný“.

 

Merkelová - porušení ústavy, dohoda s Tureckem

 

Mostýn se zmínila také o současné německé kancléřce Angele Merkelové. Nejprve uvedla, že dotyčná nemá takové charisma, jaké by v této funkci měla mít. Navíc podle ní kancléřka porušila německou ústavu. Proč? Tvrdí to proto, že Merkelová nechala otevřené hranice země pro příchozí migranty i po hlavní migrační vlně.

 

„Migrace je fajn, ale nemůže tam zůstat tolik nelegálních migrantů,“ myslí si Mostýn.

 

 Kritika z její strany zazněla i na to, že Merkelová uzavřela dohodu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ta se totiž také týká migrantů a vyplývá z ní, že Erdogan následně může Německo „vydírat“. To už se ale dle ní tak trochu děje.

 

    „Teď mě nenapadá nic, za co bych Merkelovou mohla pochválit,“ řekla novinářka a dodala, že i uzavření německých jaderných elektráren je chybou.

 

Za jistý paradox označila také to, že Češi, kteří se vymezují proti ruskému a čínskému vlivu ve světě, patří zároveň k obdivovatelům Merkelové. Vláda Německa, včetně kancléřky, má totiž s Ruskem velmi dobré vztahy.

 

Kdo je Alexandra Mostýn?

 

Tato novinářka má vystudovanou bohemistiku na univerzitě ve skotském městě Glasgow. Od roku 1996 ale trvale žije v Praze. Stále však jako novinářka píše pro berlínská periodika Tageszeitung, Focus, Jüdische Allgemeine a rakouský Kurier. Zároveň je šéfredaktorkou německého portálu tschech.news a také překládá filmy i jejich literární předlohy. Mimo to od roku 2016 vede mezinárodní komunikaci Nadačního fondu Šoa a Oskara Schindlera.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář