Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nedemokratické hnutí otravující lidi.“ Zeman to před demonstrací natřel Milionu chvilek

16. 11. 2019

Nedemokratické hnutí otravující lidi.“ Zeman to před demonstrací natřel Milionu chvilek

© Foto: Facebook/Jiří Ovčáček
Politika
Získat krátkou URL
11581
Sledujte nás na

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru prohlásil, že hnutí Milion chvilek pro demokracii považuje za nedemokratický spolek, jenž vykazuje známky fašismu. Setkání s jeho zástupci by odmítl.

„Toto hnutí považuji za nedemokratické ze tří důvodů. Za prvé, že popírá rozhodnutí státních zástupců v kauze Čapí hnízdo. Za druhé, že popírá rozhodnutí Poslanecké sněmovny ve věci ústavní žaloby. A za třetí, že odmítá moje ústavní právo abolice. 

Ze všech těchto tří důvodů se nechci snižovat k tomu, abych toto hnutí označil za fašistické, ale mohu ho na základě těchto tří důvodů jasně označit za nedemokratické,“ prohlásil Miloš Zeman pro Parlamentní listy, když odpovídal na otázku, co si myslí o nové demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii.

Prezident neváhal srovnat své volební výsledky a volební výsledky strany premiéra Andreje Babiše s počtem demonstrantů, kteří v minulosti přišli a během dneška přijdou na demonstraci na Letnou. Podle jeho slov je počet demonstrantů ve srovnání s jejich volebními výsledky „nepatrným zlomkem“.

Zeman rovněž poukázal na skutečnost, že demonstrace proti vládě Andreje Babiše by neměly být spojovány s datem 17. listopadu. V opačném případě by se, podle jeho názoru, jednalo o zneužívání odkazu Sametové revoluce.

Podpora Milionu chvilek umělci

„Nějaký zpěvák, jehož jméno jsem v životě neslyšel, opravdu mluvil o defenestraci, což je jistě velice demokratický způsob změny vlády. Neustále opakuji, že tito lidé jsou poraženi. Jsou poraženi, protože neuspěli ve volbách, a já jim radím, ať přestanou zbytečně otravovat a místo toho jdou k volbám,“ prohlásil prezident pro portál, když komentoval slova o tom, že demonstrace podpoří i Zdeněk Svěrák či Ivan Trojan.

Došlo i na rozhovor o nevůli přijímat migranty. V této souvislosti například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský vyjádřil zklamání, že Česká republika nechce přijímat migranty ze subsaharské Afriky či Blízkého východu. Miloš Zeman v tomto případě tvrzení Rychetského vyvrátil tím, že Česká republika přijímala migranty z bývalé Jugoslávie, přičemž on sám tento proces podporoval. „Něco jiného je přijímání imigrantů z naprosto odlišného kulturního prostředí,“ dodal Zeman.

 „Díky Visegrádské čtyřce nemáme na území České republiky muslimské imigranty. Ale v každém případě toto prohlášení jenom dokazuje, že Michael Kocáb nerozumí zahraniční politice,“ řekl prezident na účet Michaela Kocába, který před několika dny prohlásil, že je nezbytné zrušit Visegrádskou čtyřku, jelikož údajně narušuje jednotu EU.

Protesty na Letné

Na dnešní den pozval spolek Milion chvilek pro demokracii protestující, aby se znovu shromáždili na Letné kvůli protestu proti vládě premiéra Andreje Babiše. Během poslední demonstrace tohoto spolku se na Letné shromáždilo několik stovek tisíc lidí. Nehledě na tento relativně vysoký počet, prezident Zeman v minulosti prohlásil, že s takovým počtem podporovatelů se nedají vyhrát žádné volby.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář