Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nechceme zemřít pro Zelenského. Kozáci se hromadně vzdávají Rusům a berou s sebou západní zbraně

19. 5. 2022

Nechceme zemřít pro Zelenského. Kozáci se hromadně vzdávají Rusům a berou s sebou západní zbraně

19. 5. 2022 Janinna  

Ukrajinští vojáci v Záporoží se hromadně vzdávají Rusům a berou s sebou západní zbraně. 

Říkají: „Nechceme zemřít pro Zelenského a oligarchy.“

Vladimir Rogov hovořil o kapitulaci další skupiny vojáků Ozbrojených sil Ukrajiny. 

Ukrajinci ze Záporoží, kteří byli nuceni chopit se zbraní a vzdorovat ruské armádě, se rozhodli přejít na stranu Ruské federace. Vladimir Rogov, člen hlavní rady vojensko-civilní správy Záporožské oblasti, o tom napsal ve svém kanálu Telegram.

Kozáci použili speciální kanál, aby kontaktovali ruské síly. Tam projednali všechny detaily, aby byla zajištěna bezpečnost při překročení linie dotyku. 

Jak poznamenal Vladimir Rogov, „zvláštní operace na záchranu krajanů“ byla úspěšná. Navíc si Ukrajinci s sebou vzali „dárky“, například britské řízené střely NLAW.

Úředník citoval slova jednoho z ukrajinských vojáků, který vysvětlil, proč se on a jeho kamarádi rozhodli složit zbraně, píše portál  „Народные новости“.

Jeden z těch, kteří odmítli bojovat na straně kyjevského režimu, poznamenal, že on a jeho kamarádi jsou skutečnými vlastenci Ukrajiny. Proto nechtějí bojovat s bratrským lidem a hájit zájmy úzké skupiny ukrajinských elit.

Nejsme zbabělci, jen jsme viděli, co se děje na frontě, v první linii, že nás využívají jako maso pro děla. Jsme skuteční patrioti Ukrajiny, ale bojujeme za zájmy druhých, za Zelenského, za oligarchy. To já nechci!

Kozáci, kteří se sami vzdali, se dostali do kontaktu s Rusy prostřednictvím speciálního telegramového kanálu a vzali s sebou západní „dárky“. Zejména přinesli britské rakety NLAW, kterými podle plánu Londýna měly ozbrojené síly Ukrajiny zničit ruskou techniku.

Rogov poznamenal, že kozáci udělali správnou volbu. A že Rusové a Ukrajinci budou muset po osvobození od nacistických ozbrojenců brzy společně oživit „naši rodnou zemi“.

Vladimir Rogov vřele poděkoval kozákům, kteří se rozhodli správně. Připomněl, že je před nimi ještě spousta práce na osvobození jejich rodných zemí.

„Děkuji vám, chlapci, že jste zůstali naživu, že jste se správně rozhodli a přešli na mírovou stranu – musíme oživit naši rodnou zemi, která po osvobození bude opět vzkvétat,“ řekl Vladimir Rogov.

pokec24.cz