Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ne všichni jsou skutečnou opozicí, skutečnou alternativou „zprofanované vlády“.

19. 9. 2023

 "Proto je třeba si dát pozor na subjekty opoziční politiky a na alternativní intelektuály, protože ne všichni jsou skutečnou opozicí skutečnou alternativou zprofanované vlády"

 

Docent Petr Sak

 

Také pohled Rajchla je v lepším případě naivní. Připomenul události z listopadu 1989 a tehdejší generální stávku a pronesl, že „to je jen o lidech. Je to jen o těch lidech, pokud dají hromadně najevo nespokojenost s vládou, tak vláda padne.“ Pokud předseda strany PRO vnímá společenskou a politickou realitu tak naivně, že vidí analogii mezi situací listopadu 1989 a současností, tak nevidím budoucnost optimisticky. 

 

Otřesnou vizitku nasadil straně PRO HYPERLINK "https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/je-potreba-vymenit-kapitana-fialu-a-celou-posadku-vyzval-rajchl/"místopředsedaHYPERLINK "https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/je-potreba-vymenit-kapitana-fialu-a-celou-posadku-vyzval-rajchl/" Petr VacekHYPERLINK "https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/je-potreba-vymenit-kapitana-fialu-a-celou-posadku-vyzval-rajchl/", který na tiskové konferenci prohlásil: „Nejsme obdivovatelé ničeho, co přichází z východu, protože to vždy znamenalo utrpení, bídu, drancování a ponižování českého národa. Odvoláváme se na nejlepší demokratické prvky první republiky a zakladatele naší republiky Tomáše Garrigue Masaryka.“ Proklamace místopředsedy strany PRO JUDr. Petra Vacka jsou pro mne naprosto nepřijatelné a v podstatě se neliší od toho nejhoršího, co mohu slyšet od politiků pětikoalice.

 

Na rozdíl od něho obdivuji východní spiritualitu, především buddhismus, taoismus a advaitu. Také obdivuji dílo L. N. Tolstého, F. M. Dostojevského a vlastně celou ruskou literaturu, která tvoří podstatnou část světové literatury, stejně jako ruská hudba je podstatnou částí světové hudby. Kulturu v USA ve významné míře tvořili Rusové. Také mi není jasné proč P. Vacek odmítá Mendělejevovu tabulku prvků a veškeré výsledky ruské vědy. P. Vacek si evidentně plete světové strany. Pane Vacku, nacismus a plán vyhlazení českého národa nepřišel z východu, ale ze západu a Hitler Mnichovskou smlouvou získal podporu ještě západnějšího západu Francie a Velké Británie a velvyslance USA ve Velké Británii J. Kennedyho. A vůbec nebylo samozřejmé, že Československo bude po válce existovat. První, kdo uznal za druhé světové války svrchovanost Československa, byl Sovětský svaz, který také porazil nacismus, osvobodil Československo a zabránil vyhlazení Čechů a Slováků. Z odvolávání se na T. G. Masaryka mám pocit, že P. Vacek neví, o čem mluví. T. G. Masaryk byl zasvěceným kritikem K. Marxe, ale vůči Sovětskému svazu vedl korektní politiku, i když současně se Československo chovalo velmi vstřícně vůči ruským emigrantům. Jako jeden z mála tehdejších politiků vyžadoval neutrální přístup českých legií v občanské válce probíhající Rusku.

 

A pokud bychom chtěli zůstat u těch světových stran, tak Čechové měli problémy od západu již z dob, kdy Přemyslovci teprve zakládali českou identitu a českou státnost. Ze západu byla česká státnost a identita neustále ohrožována po celou svou historii. Vyvrcholení hrozby ze západu přišlo ve dvacátém století, kdy náš západní soused usiloval o likvidaci československé státnosti, identity a slovanské populace. Zatímco jsme byli v počátcích existence české státnosti ze západu ohrožováni germánskými kmeny, z východu přišla východní křesťanská spiritualita v osobách Cyrila a Metoděje. Co P. Vacek proti nim má?

 

Jen primitiv je schopen se odříznout podle nějakého formálního kritéria od částí světové kultury a lidské civilizace. Osobnost takového člověka je omezená a chudá. Naopak moderní vývoj lidské civilizace je poznamenán rozšiřováním životního, sociálního a mentálního pole. Inteligentní a vzdělaný člověk se seznamuje a potýká i s tím, s čím nesouhlasí a toto potýkání je jedním ze zdrojů rodící se moudrosti. Strana, která hlásá tak primitivní tezi jako Petr Vacek, je pro národ nebezpečná a je třeba se jí vyvarovat.

 

Pomýlený je i názor zakladatele a ředitele Společnosti na obranu svobody projevu HYPERLINK "https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Vitr-se-obraci-Cas-na-konzervativni-pochod-institucemi-Vlastimil-Vesely-o-cenzure-a-svobode-740927"Vlastimila Veselého: „Ten listopad 89 jako návrat k demokracii a západním hodnotám bych jako základ politického systému bral.“

 

Západní hodnoty jsou často používanou frází. Jaké jsou, ty západní hodnoty? Hodnoty mohou být deklarovány subjektem, entitou (např. Evropskou komisí) nebo je můžeme odvozovat z jednání subjektu, protože hodnoty se podílejí na formování jednání, a proto je můžeme z jednání zpětně odvodit. Deklarované hodnoty mohou být pouhá iluze, zatímco z jednání odhalené hodnoty jsou reálné.

 

Pan Vacek se tedy hlásí k hodnotám, které jsou spojené s genocidou původního obyvatelstva Ameriky, otrokářstvím, kolonialismem a neokolonialismem, ideologií nacismu, který nebyl omezen pouze na Německo, včetně holocaustu. USA za celou dobu své existence pouze méně než deset let nevedly agresivní války. Vietnam nečelil pouze americké agresi, ale jen několik let před americkou vietnamskou válkou musel o svou svobodu bojovat ve francouzské vietnamské válce. Francie, ve snaze udržet koloniální nadvládu, zabila v šedesátých letech v Alžírsku 135 tisíc lidí a v mučení nezaostala ani za gestapem, včetně pouštění elektrického proudu ženám do genitálií. Za klasickým vojenským pučem v Chile stála americká CIA. Na prezidentský palác demokraticky zvoleného prezidenta zaútočila letadla a pučisté se proslavili vyhazováním politických odpůrců z letadel. Pane Vacku, na takovéto hodnoty musí být hodně silný žaludek. Nedávno, vzápětí po tom, co Kaddáfí financoval prezidentskou volební kampaň Sarkozymu, Francie spustila proti Libyi vojenskou agresi, do které se zapojily i ostatní státy Západu. Kaddáfího usmrtili vražením kůlu do konečníku, k velké potěše tehdejší ministryně zahraničí USA Hilary Clintonové a k realizaci západních hodnot.

Na japonském ostrově Okinawa se dopustil v letech 1972 až 2009 americký vojenský personál sloužící na základně 5634 zločinů, včetně 25 vražd, 385 loupeží, 25 žhářství, 127 znásilnění, 306 útoků a 2827 krádeží. Také v duchu západních hodnot.

Humanitární bombardování bývalé Jugoslávie a podpora kosovské organizace, předtím vyhlášené za teroristickou, která rozprodávala orgány srbských zajatců, za což je v současnosti trestně stíhán bývalý kosovský prezident, je také ukázkou západních hodnot. Ale i to, že vychvalovaný a do prezidentské funkce dosazený H. Thaci je po splnění úkolu odepsán, tak jako mnozí jiní před ním (Noriega, Saakašvili) je hodnota Západu. Mouřenín splnil svůj úkol, tak může jít. Zajímavý bude osud V. Zelenského a jeho miliardových nemovitostí.

V padesátých letech byli v Československu diskriminováni lidé na základě tzv třídního původu, což je oprávněně dodnes kritizováno. Ve stejné době a i později, kdy v Československu třídní diskriminace již nebyla, v USA daleko větší podíl populace, a ve větší míře, byl diskriminován na základě barvy kůže. V šedesátých letech, když dvě černá děvčátka chtěla přijít do školy, tak to bylo za asistence armády, připomínající manévry. Ovšem zatímco Československo si vysloužilo nálepku totalitní diktatura, USA mělo označení největší a nejskvělejší demokracie světa.

Možná má pan Vacek na mysli hodnotu „svoboda slova“, jištěnou prvním dodatkem americké ústavy. Nic tak nevypovídá o svobodě slova v USA, jako skutečnost, že ve volební noci byl úřadující prezident během projevu náhle cenzurován všemi médii ovládanými oním deep state. Vypovídá to nejen o svobodě slova, ale i o skutečné, ne o té deklarované, demokracii.  Když je cenzurován prezident, jakou svobodu slova má běžný občan.

 

Finanční kapitál se přestává spokojovat skrytým působením a začíná vstupovat do společenských procesů přímo. Nově se zapojily do cenzury banky a klientům s názorem, který není ten „správný“, ruší účty (Farage). Rakouská Česká spořitelna chce rozhodovat o vedoucích funkcích akademických institucí. Preferenční aktivitou Evropské komise je všemi prostředky zajistit absolutní cenzuru, samozřejmě pod hlavičkou ochrany svobody slova, podobně jako P. Fiala v orwellovském newspeaku tvrdí, že občan má právo na korigované informace (rozuměj cenzurované). 

 

Ve skutečnosti jedinou reálnou skutečnou hodnotou Západu je „zlaté tele“ (zisk, majetek, osobní prospěch) a tuto hodnotu jsme po listopadu jako společnost převzali dokonale (špinavé peníze neexistují, o peníze jde až v první řadě) a nyní jsme konzumně hedonistickou společností bez transcendentního přesahu. A pokud se pan Vacek ztotožňuje s těmito hodnotami, tak normální člověk se nemůže ztotožnit s ním.

Pan Vacek bere listopad 1989 jako návrat k demokracii. O tom, o jaké procesy šlo, píši na jiném místě. Pokud kognitivní schopnosti pana Vacka jsou na úrovni, že není schopen rozpoznat za zmanipulovanými demonstracemi rukopis zpravodajských služeb, tak je zcela nedůvěryhodný. Nebo že by byl součástí projektu?

Pro kryptokracii, skutečnou, skrytou moc, jsou vlády a politici spotřební zboží. Když splní své úkoly a jsou opotřebovaní a mezi lidmi již příliš „profláknutí“, klidně je odepíše, avšak má již za ně náhradu, která se třeba i postaví do boje proti opotřebovaným politikům. Formální vláda se vymění, avšak kryptokracie dál pevně drží skutečnou moc ve svých rukách. I těm nejhloupějším voličům na Slovensku dochází že I. Matovič by neměl řídit ani zmrzlinový stánek, avšak svou důvěru přenáší na Michala Šimečku a Progresivní Slovensko, a tak může vzniknout na několik let opět vláda, která bude plnit úkoly kryptokracie. Vše se změní – a současně nic se nezmění. Při analýze, kdo je M. Šimečka, se lze podívat i na rodinnou či rodovou strategii. Od pradědy po jeho otce vidíme široké spektrum politické orientace, avšak tato orientace vždy reaguje na politickou situaci. Nalezneme zde stalinisty, antikomunisty, národovce i globalisty. Pochopitelně, že v současnosti, viděno v těchto souvislostech, M. Šimečka může být jen globalista, a dokonce tak úspěšný, že i při svých určitých intelektuálních limitech (nebo právě díky nim) je místopředsedou Evropského parlamentu.

Zásadní rozdíl je v analytických, poznávacích schopnostech člověka uplatněných vůči společenským a politickým subjektům, společnosti a společenským procesům. Zásadním předělem je kritická reflexe společnosti v reálném čase, to znamená v čase, v němž probíhají společenské procesy, a jednání na základě výsledků kritické reflexe může vstoupit do probíhajících procesů. V případě reflexe I. Matoviče to znamená v době voleb. Jakýkoliv jiný čas kritické reflexe po volbách, je již kvalitativně něco jiného. A občan, volič schopný kritické reflexe v reálném čase, je poměrně vzácný sociální jev. V Česku až do současnosti si mnoho účastníků demonstrací z listopadu 1989 myslí, že změnu režimu, tzv. sametovou revolucí, způsobili lidé na ulici. Všichni ostatní, neschopní kritické reflexe v reálném čase, jsou objektem mediální manipulace a marketingu spin doktorů. Od určité chvíle je kritika I. Matoviče pro kryptokracii žádoucí, protože se tak kanalizuje frustrace společnosti a vytváří iluze demokracie. Také při emocionálním rozpohybování společnosti se dav lehčeji směruje do žádoucího směru, do žádoucího chlívku.

 

Proto je třeba si dát pozor na subjekty opoziční politiky a na alternativní intelektuály, protože ne všichni jsou skutečnou opozicí, skutečnou alternativou „zprofanované vlády“.

 

Výňatek z článku ´To není demokracie, ale sorosokracie´. Sociolog o zaplacených neziskovkách a politicích formátu skřetů", autor Petr Sak