Jdi na obsah Jdi na menu
 


NATO a USA by měly být potrestány za zločiny na území bývalé Jugoslávie

23. 3. 2021

NATO a USA by měly být potrestány za zločiny na území bývalé Jugoslávie

21. 1. 2021 Janinna  

Elena Panina, RIA

 

Srbský právník Srdžan Aleksič v rozhovoru pro „RIA Novosti“ uvedl, že v jeho zemi budou poprvé za jednotlivce podány žaloby proti NATO jako právnímu subjektu na základě obvinění z použití ochuzeného uranu během bombardování bývalé Jugoslávie v roce 1999.

„Soudní řízení budou probíhat v pěti městech balkánského státu, včetně jeho hlavního města Bělehradu. Během příštích šesti měsíců bude také zasláno oficiální oznámení ředitelství Organizace Severoatlantické aliance v Bruselu.

Dříve úmrtí vojáků, během operace v roce 1999 střelami s ochuzeným uranem, zaznamenala komise italského parlamentu. Ale to byla, jak se říká, vnitřní záležitost partnerů NATO. 

Stejně jako rozhodnutí japonského soudu, který v červenci 2020 uznal místní obyvatele, kteří se stali obětí radioaktivního deště v Hirošimě a Nagasaki v srpnu 1945, oběťmi atomových bombových útoků Spojených států. A týkalo se to pouze výplaty odškodnění japonskou vládou.

Odpovědnosti, a to jak v italském, tak v japonském případu, se vyhnuly hlavní pachatelé zločinů – NATO a USA, kteří měly sedět na geopolitické lavici obžalovaných.

Soudní spory předložené obyvateli Srbska se mohou stát precedentem: přinutit alianci, aby se odpovídala nejen za zranění a úmrtí Srbů, které utrpěli od ochuzeného uranu, ale také za celou operaci „Spojenecké síly“ (Operation Allied Force) jako celek.

Existují všechny důvody pro právní posouzení agrese NATO proti bývalé Jugoslávii. 
V roce 2001 Evropský soud pro lidská práva zvážil žalobu na 17 evropských členských států Aliance, obviněných z úmrtí lidí během bombardování budovy „Rozhlasu a televize Srbska“.  I když ESLP z formálních důvodů žalobu zamítl, citoval stanovisko francouzských orgánů, které uvedly, že odpovědnost by neměly nést respondované státy, ale NATO jako organizace s mezinárodní právní subjektivitou. V budoucnu by se srbský precedens mohl stát předchůdcem soudních procesů s NATO, které má sídlo v Bruselu pod evropskou jurisdikcí. To nám umožní zvážit odpovědnost u soudu a jmenovat USA za hlavního iniciátora agrese proti bývalé Jugoslávii. Spojené státy obvykle prohlašují, že se na ně nevztahuje evropské právo. Operace „Allied Force“ vyústila ve smrt 2 500 civilistů, včetně téměř čtyř set dětí. 

Za to vše musí být Severoatlantická aliance potrestána a její činy musí být klasifikovány jako trestné“.

Pokec.24.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář