Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Ukrajině vzniká protiruská enkláva, která ohrožuje celé Rusko!

1. 9. 2022

Vladimir Putin navštívil školáky v Kaliningradu a řekl jim že na Ukrajině vzniká protiruská enkláva která ohrožuje celé Rusko!

Ukrajinská ofenzíva v Chersonské oblasti byla ruskými vojsky rozdrcena a nad Zelenským se už stahují mračna!

 

01.09.2022 | 21:30   2

 

Ruská média přinesla informaci, že česká ministryně obrany rozhodla o nákupu 3 neuvěřitelně předražených dronů z Izraele za 110 milionů USD! Jeden dron tak stojí 3x více než nejmodernější česká stíhačka Aero L-39NG! K čemu potřebuje Černochová 3 předražené drony? To je nákup pro Ukrajinu?

 

Ve chvíli, kdy občané ČR ryjí ústy v zemi, faktury za elektřinu a plyn způsobují starším lidem srdeční infarkty a inflace jim rozkrádá celoživotní úspory, tak v této chvíli česká ministryně obrany Jana Černochová ukazuje občanům vztyčený prostředníček a ze státní kasy vezme 110 milionů USD a nakoupí za ně 3 ukrutně a skandálně předražené izraelské drony značky Heron. Informoval o tom ruský TG kanál [1]. Přitom celý podivný nákup v současném napjatém státním rozpočtu a v situaci energetické krize působí pouze jako provokace.

Pouhé 3 drony jsou strašně malý počet pro potřeby armády a vzhledem k astronomické ceně za jeden kus to spíš vypadá jako kšeft, který má více politický než vojenský rozměr a jeho úkolem je posílit vztahy s Izraelem. Přesně takto nás do redakce informoval náš zdroj, že nákup představuje utužení dobrých vztahů s Tel Avivem, i když postrádá vojenský význam, protože 3 drony nelze považovat za smysluplnou vojenskou akvizici.

Cena za dodávku 3 kusů dronů je naprosto neuvěřitelná. Takto předražené drony totiž nejde obhájit, protože cena se vymyká všem myslitelným měřítkům. Posuďte sami. Podle [2] amerického military serveru Janes stojí nejnovější česká stíhačka Aero L-39NG méně než 10 milionů USD, což znamená, že jeden izraelský dron Heron stojí ve skutečnosti 3,5x více než plnohodnotná česká stíhačka.

Nebo obráceně, za jeden izraelský dron Heron by se daly pořídit úplně 3 nové frontové bitevníky Aero L-39NG. Hlavním důvodem pro nasazování dronů v bojových operacích je přitom jejich nízká pořizovací cena ve srovnání s plnotučným letadlem, protože když dojde k sestřelu dronu, je to malá finanční ztráta. Jenže, dámy a pánové, Česko snese fšecko a rozhazování peněz ze státního rozpočtu na zdivu lidu je úplně normální.

Předražený nákup 3 izraelských dronů českou ministryní je výsměch občanům, protože za 3 drony by šlo pořídit 11 plnohodnotných frontových stíhaček české výroby!

Ministryně obrany, která de facto schvaluje terorismus proti ruské novinářce Duginové, nakoupí od Izraele 3 drony a postaví systém dronové strategie úplně na hlavu. Když totiž dojde k sestřelení jednoho dronu v této ceně, tak finanční ztráta bude tak mamutí, jako kdyby nepřítel sestřelil 3 plnotučné frontové stíhačky L-39NG. Ty, vole, to nevymyslíš! Šéfka sněmovny Pekarová jako trumbello radí občanům, že až budou mrznout, aby navlékli dva svetry, a přitom její kolegyně ministryně obrany nakupuje skandálně předražené izraelské drony. A otázkou samozřejmě je, k čemu ty drony budou sloužit? Budou skutečně použity pro českou armádu, anebo je Fiala zase obratem ruky daruje Zelenskému, aby Ruská armáda měla radost a mohla si zastřílet na další terč na obloze?

Tímto skandálem nákupu předražených dronů by se měla okamžitě zabývat poslanecká sněmovna a měla by prověřit, kdo je za obchod s Izraelem zodpovědný, kdo stojí za schválením kontraktu, kdo schválil cenu, protože osoba, která za schválením stojí, není buď duševně v pořádku, nebo nedbalostí způsobila škodu značného rozsahu. Jeden dron za více jak 35 milionů USD je šílenství, to je cena přes 860 milionů korun za jeden bezpilotní dron. Například turecký Bayraktar TB-2, který nabízí podobné funkce jako Heron, stojí pouhé 2 miliony USD, tedy okolo 40 milionů korun [3]. K čemu potřebuje Černochová 3 drony v ceně 11 stíhaček Aero L-39NG? Můžete vsadit boty na to, že ty drony skončí na Ukrajině!

VIDEO: Vladimir Putin v Kaliningradu školákům řekl, že na Ukrajině vzniká anti-ruská enkláva

A právě o Ukrajině mluvil ve čtvrtek i Vladimir Putin během návštěvy Kaliningradu, kde u příležitosti začátku školního roku hovořil se studenty a mimochodem se vyjádřil i k otázce speciální vojenské operace na Ukrajině. Podle jeho výroku na Ukrajině vzniká protiruská enkláva a z kontextu vyplynulo, že tím nemyslí jen Donbas, ale zejména tu část Ukrajiny, kde nepřevažuje ruská etnická většina. Výroku si okamžitě všimli i ruští novináři, kteří připomněli některé vojenské mapy z počátku speciální operace, kde území západně od Dněpru bylo označeno jako “Anti-ruská enkláva”. Speciální operace podle všeho se definitivně rozšiřuje a už nejde a nepůjde jen o Donbas, Záporoží, Mariupol a Cherson, ale půjde zjevně o celou Ukrajinu.

O víkendu spustila ukrajinská armáda dlouho dopředu oznamovanou ofenzívu, která ve čtvrtek skončila katastrofálním rozdrcením několika vln ukrajinských pokusů o průlom a obsazení Chersonu a Energodaru. Celá tzv. ofenzíva se totiž skládala jen z několika rot ukrajinských vojáků, dosud bylo zabito přibližně 1300 ukrajinských vojáků a potenciál se zřejmě vyčerpal.

A ve čtvrtek se ukrajinská armáda po neúspěchu v Chersonu pokusila o ofenzívu také v Charkově, ale útok byl Ruskou armádou rozdrcen [4]. Kyjev potřeboval nějaké hmatatelné vítězství, něco opravdu zásadního, co by přesvědčilo západ, že posílání zbraní na Ukrajinu proti Rusku má smysl. Rozdrcení ukrajinské ofenzívy Ruskou armádou však ukazuje, že ukrajinská armáda na to prostě nemá. Dokáže obsadit pouze ty úseky, ze kterých se Ruská armáda sama stáhne.

Rusové mají na frontové linii málo vojáků, Ukrajinci jich mají ale ještě několikrát méně

Pokud se ale Ruská armáda nestáhne, ukrajinská armáda nemá sílu Rusy z pozic vojenskou silou vytlačit. Ruská armáda přitom linii chrání opravdu jen s velmi malým počtem vojáků, protože Kreml se chce za každou cenu vyhnout draftu, tedy povoláváním záloh do války, protože chce operaci na Ukrajině udržet jen v rukách profesionálních vojáků a dobrovolníků. Roztažení Ruské armády je tak opravdu značné a na některých úsecích připadá dokonce jen 1 ruský voják na 2 kilometry frontové linie a situace je monitorována ruskými drony 24 hodin denně.

Teprve když se někde objeví ukrajinští vojáci, teprve poté jsou do oblasti povolány posily. To samo o sobě ukazuje, jak obrovsky roztáhnutá do šíře je Ruská armáda. Kalkulace Kyjeva je přitom logická. Je-li na linii doteku fronty tak málo Rusů, mělo by být snadné provést průlom. Problém je v tom, že frontu monitorují drony a kvůli charakteru ukrajinské krajiny, což je obrovská rovina, je z výšky z dronu vidět na desítky kilometrů, kdo se blíží. Když dojde k pokusu o průlom, Ruská armáda už dvě hodiny dopředu o tom ví z dronů, že se Ukrajinci blíží a daný úsek Ruská armáda pokryje přivolanými posilami, dělostřeleckou a raketovou palbu, helikoptérami a frontovými stíhačkami SU-25.

Rusko začíná ukrajinskou vládu vnímat jako teroristickou a anti-ruskou juntu

Pokud by ale ukrajinská armáda měla více mužů, v řádech tisíců a vrhla je do jednoho frontového útoku, muselo by se jí podařit linii prolomit a obsadit nějaké město, protože tolik vojáků v žádném městě Ruská armáda nemá. Jenže Kyjev žádné tisíce vojáků nemá. Většina jich je uvězněna v kotlích na Donbasu, a ten zbytek na Ukrajině, to jsou povolanci, branci, odvedenci, bez zkušeností s válkou. Je tady ale ještě jeden faktor. Ukrajinské ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží je vnímáno už Rusy ne jako vojenské údery, ale pouze jako terorismus a veřejné ohrožení populace jaderným terorismem.

 A v takové chvíli už Rusko není vázáno konvenční obranou, ale v případě jaderného ozáření v důsledku poškození elektrárny by se jednalo o útok zbraní hromadného ničení na Ruskou armádu. A v takovém okamžiku může Ruská armáda použít taktické jaderné zbraně proti nepříteli. Protože takto přesně to definoval Vladimir Putin.

Rusko použije jaderné zbraně jen tehdy, pokud bude ohrožena územní celistvost Ruska (do té celistvosti již dnes patří Krym) a rovněž v případě, kdy proti Ruské armádě nepřítel použije zbraně hromadného ničení, mezi které spadají zbraně chemické, biologické a jaderné, včetně špinavých bomb a radiačního zmoření, třeba z reaktoru poškozené elektrárny. Kreml tak podle všeho považuje Zelenského vládu již za teroristickou juntu, kterou bude chtít odstranit. Protože právě tato junta je jádrem anti-ruské enklávy na Ukrajině.

-VK-

Šéfredaktor AE News