Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lze ještě podlézat víc. Německo a Evropská unie žadoní na kolenou před Čínou -

16. 9. 2020

Lze ještě podlézat víc. Německo a Evropská unie žadoní na kolenou před Čínou -

“Zachraňte nás! Bez vás to nezvládneme!” Německý projekt Čtvrté říše před krachem

15. 9. 2020

 

Místy až nechutné bylo včerejší jednání zástupců Evropské unie a Německa s Čínou. Patolízalství nejhrubšího zrna, role prosebníka, který přišel žadonit o trochu shovívavosti čínského vůdce světové ekonomiky. Německá kancléřka Merkelová opakovaně sdělila svůj respekt před silou čínské ekonomiky.

 

Prosebníci za záchranu projektu Čtvrté říše

 

Čínský prezident Si Ťin-pchingem svolil ke schůzce s lidmi, kteří se prohlašují za “evroské lídry”, tedy s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, s předsedou Evropské rady Charlese Michelem, a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Videokonference se nesla v místy až nedůstojném duchu.

 

Propletené hvězdy a rudé a modré pozadí

 

Stručně řečeno: Německý projekt Čtvrté říše (Evropská unie) závisí stále zřetelněji na čínské vstřícnosti a blahosklonnosti.

 

Evropská unie jako fackovací panák

 

Jako klíčovou větu summitu si zvolili “evropští vůdci” toto: “Evropa potřebuje být hráčem, ne hřištěm.” To je přesně jádro pudla. Přeloženo: “Zachraňte nás, jsme v pasti.”

 

Po obrovském zadlužení v souvislosti s hysterií kolem údajné pandemie koronaviru a šílených plánech na novou zelenou ekonomiku se Evropská unie ocitla v situaci, kdy ji má Čína v hrsti.

 

Evropská unie nutně potřebuje od Číny maximálně vstřícnou investiční dohodu, podobnou té, o kterou usiloval prezident Miloš Zeman. O dohodě mezi Čínou a Evropskou unií se jedná již šestým rokem, zatím s mizivým výsledkem. Do toho hrozí uvalení cel od USA na některé zboží z Evropy.

 

 

Ať ho zase zastrčí

 

Evropské produkty zoufale ztrácí na čínském trhu, který je pro ni klíčový. Čína byla loni po Británii a USA třetím největším příjemcem exportu potravinářského a zemědělského zboží z 27 unijních zemí Evropské unie. Z Evropy se do Číny vyvezly produkty za 14,5 miliardy eur (téměř 390 miliard Kč).

 

K podpisu klíčové ani po včerejším summitu nedošlo, Evropská unie tedy stále zůstává v roli prosebníka. Dílčích dohod bylo dosaženo jen v některých místních značkách jako je francouzské víno nebo bavorské pivo.

 

“Evropští lídři” jen velmi tiše zmiňovali spolupráci s Čínou v otázce ekologie a ochrany lidských práv. Vzhledem k vážnosti situace – kdy je německý projekt Evropské unie před krachem – jim lze naslouchat jen s trpkým úsměvem.

 

Nedávná provokační návštěva senátora Vystrčila na Tchajwanu se v tomto kontextu jeví jako velmi oblemtaná klukovina.

 

 Arfa.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář