Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lež o "antigermanizátoru" Háchovi jej z kolaborace neočistí

2. 2. 2023

Lež o "antigermanizátoru" Háchovi jej z kolaborace neočistí

Retro

 

S pojetím Mladé fronty Dnes ( 15.3.2019) v prezentaci nejstrašnějšího výročí českých dějin - 15.března 1939, bych byl býval spokojen  - a chválím ji zato. Ovšem pak mne při čtení článku Roberta Oppelta "Ponížení pro Háchu.Na Hradě na něj čekal Hitler." obcházely mrákoty studu a rozhořčení nad páně redaktorovou dezinformací - když to korektně politicky nazvu! - o tom,jaký prý Hácha až do nástupu Heydricha byl "aktivním politikem,který se zasazoval za práva českého národa,bojoval proti germanizaci". 

Sancta Simplicitas! Kde toto pan redaktor sebral? U Emanuela Moravce nebo ze spisů zrádců Krychtálka, Kožíčka Vajtauera nebo Lažnovského? Anebo od dnešní obhájců protektorátního kolaboranta Háchy??

Pan redaktor oplývá tak velikou nevzdělaností reálií protektorátu Böhmen und Mähren, anebo, jak by pravila politická poradkyně ze seriálu Ano,pane premiére  -"Toto jste vymyslel hlavou?" Opak je pravdou.

 

Hácha od počátku protektorátu nehnul prstem pro Čechy

 

Už v první éře protektorátu  Londýn ústy Jaroslava Stránského  Háchovi vytýkal nejen naprostou nečinnost v hájení Čechů, ale též jednoznačný kolaborantský postoj. Stránský ve svých projevech k národu především zdůraznil nelegitimnost Háchy jako "státního presidenta Protektorátu". Hácha, jak připomenul, byl zvolen jako reprezentant II.republiky, nikoli Protektorátu! 

 

Do protektorátu byl Hácha hanebně instalován Hitlerem jako poddaný sluha a otrok. 

Jaroslav Stránsky správně podokl v té souvislosti - kde je ten parlament, který za republiky zvolil Háchu? Ovšem to nestačilo. Hácha nehnul prstem pro demonstranty 28.října 1939, nehnul prstem pro záchranu popravených v Kobylisích, nehnul prstem pro germanisační plány von Neuratha, generála Fridericiho a K.H.Franka. Hrál  neslavnou tragickou roli státoprávního šaška. Nehnul prstem pro komunisty ani sociáldemokraty, pro národní demokraty ani pro Sokoly, nehnul prstem pro legionáře. A vše korunoval, když přišel kat Heydrich a on mu dal klíče od Svatovítského pokladu králů českých. Toto vše pan redaktor vypustil ze své vznešené mysli?

Necht si přečte knihu Jaroslava Stránského "Hovory k domovu" (F.Borový Praha 1946,str.417-420 a jinde), jak exilová československá vláda hodnotila Háchu v té době.

 

Hácha dokonce přímo před očima mohl například sledovat rektoalpinismus tzv. protektorátní šlechty - U.F.Kinskyho, Colloredo Mansfeldů, des Fours Walderodů, prince Hanse z Liechtensteinu, Trausmannsdorffa, Rudolfa Serényiho, Bernharda Merveldta, Leopolda Sternberga, Karoline Aehrenthalové a dalších, kteří lezli do rekta protektorátního pána, říšského protektora Konstantina von Neuratha, aby tak svými podpisy v jeho návštěvní knize (Benda,Restituce majetku bývalých šlechtických rodu po roce 1989,II.vyd. Praha 2013, str.784-805. - Jen si to prostudujte, pane redaktore...), a stvrdili tak styk s nepřítelem okupované ČSR. Jestli pan redaktor neví,jak to definovat, tak to byla obyčejná vlastizrada.

A tuto vlastizradu okupovaného státu,který byl de facto ve válečném stavu s III.reichem od vyhlášení dr.Benešem,jako reprezentantem exilové vlády,  pan  JUDr. Hácha, "státní president" nestátního protektorátu, trpěl a nezasáhl. Jako právník věděl a nečinil...

Hácha nikdy neučinil to,co učinil představitel západoevropského okupovaného království, který se po okupaci země prohlásil za Hitlerova vězně! Na toto Hácha nikdy neměl a kecy o "záchraně českého národa představitelem Čechů" jsou tak prolhané, jak dnešní mediální bláboly o nepotřebě naší suverenity. Hácha dokázal, jak reprezentovat zem bez státní suverenity, jak kolaborovat, jak lézt do řiti nejen Neurathovi, který byl odsouzen Norimberkem,a nebyl žádný lidumil, jak to papouškují dnešní žvanilové, obránci protektorátu, ale nedokázal to ani vůči Heydrichovi.Kdyby to býval byl udělal, mohl se posmrtně dočkat vděku i obdivu národa. Neudělal to a v dějinách kdyby neplatí. Když ne za Neuratha, tak za Heydricha měl požádat o okamžitou demisi,což neudělal. A dožil se tak hořkého konce nejen protektorátu, ale i sebe sama jako státního kolaboranta beze cti. Už slyším ty skřeky opozice, co bych dělal na jeho místě. Již jsem odpověděl.

 

Další doklady o  Háchově kolaboraci

 

Rovněž další reprezentant londýské vlády Pavel Svatý (Prokop Drtina) zhodnotil hanebnou úlohu Háchy několikrát ve svých projevech, kdy rovněž varoval všechny kolaboranty, aby pamatovali na trest, který dostanou po osvobození republiky! Jest si přečísti knihu A nyní promluví Pavel Svatý, Žikeš, Praha 1945. Skvělé poučné čtení pro všechny redaktory, kteří chtějí hodnotit Háchu a přičítají mu jakýsi "boj proti germanisaci". Jaká pyramidální blbost, jen co je pravda. Stačí ocitovat tuto pasáž:

 

"Tu noc bylo popraveno devět českých studentů. Byli popraveni bez soudu. I bez stanného soudu. Byli popraveni bez Heydricha. Na tuto sprostou vraždu stačil Neurath. Mezi těmi zavražděnými byl i mladý historik, docent Karlovy university Josef Matoušek. Nebyl to ani žid, ani marxista, ani zednář,ani legionář, natož benešovec....Byl to důvěrník Háchův a spoluzakladatel Svazu pro spolupráci s Němci. Týmiž Němci, kteří ho v noci za to vytáhli z postele a zabili. Jen proto,že to byl český student, funkcionář českého studentstva. Vzpomínám-li dnes nad čerstvými hroby Čechů zavražděných Heydrichem smrti českých studentů zavražděných před dvěma roky Neurathem, je zvláště vhodno vzpomenout případu Matouškova, jenž se nijak neprovinil proti "bezpečí" do kterého vložil osud národa EMIL HÁCHA. Leda ovšem tím,že nezapřel své češství". Konec citátu, o.c.str.162-163.,podtrženo JJN.

 

A co nakonec?

Kdybych nevěděl nic o Háchově kolaboraci za Neuratha, stačily by mi dvě fotografie, publikované v knize Protektorát ve fotografii, Miloše Heyduka a Karla Sýse, BVD 2006.

Na té první fotografii je limusina Mercedesu, který Háchovi jako věrnému otroku věnoval sám Hitler k jeho 70tinám. (O.c. str.20.) Skvostný dar v době,kdy na popravištích, ve věznicích a koncentrácích hynuly desetitisíce Čechoslováků. A Hácha ani nekokázal odmítnout, natož říci Nasrat Herr Führer und Reichskanzler!

Druhá fotografie je ještě mnohem horší.Na sešlosti Do Nové Evropy bez Židů,v Havlově Lucerně, sedí otrok  Hácha podle komentátora "stehno na stehně" se zločincem Nro.II vrahem Čechů K.H.Frankem.(O.c.str.67.) 

Hnus nás pozůstalé po obětech gestapa a koncentráků jímá jen při letmém pohledu na tuto fotografii. Tož, pan redaktor by měl zásadně přehodnotit svou "definici borce Háchy proti germanisaci", a odhodit ji do popelnice novopropagandy o prvním protektorátu.

Nejvíc mne popuzuje, že tyto reálie popisuji o svých 70tinách jako prostý důchodce, pozůstalý po obětech nacismu, bez hlasů akademiků, bez hlasů investigativních novinářů,bez hlasu ústavů dějin. 

Nač máme ÚSTR a podobné instituce? Aby například adorovaly protektorátní šlechtu, a z kolaborantů aby dělaly nevinné oběti protektorátu? Aby nikdy nevydaly seznam gestapáků? Existuje od roku 1946...Atd. Ve starém Římě se tomu říkalo "AETHIOPEM DEALBARE" - umývání mouřenínů (zas politicko nekorektní výraz, vyhodíme antické slovníky?). V jaké republice žijeme? Odpovím si sám: Vyvolává to dojem druhého protektorátu.

 

Dr. Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno I

Autor pozůstalý po oběti gestapa,příbuzný obětí sekyrárny a Osvětimi