Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lavrov prohlásil, že Borrellova slova o Ukrajině mění pravidla hry

12. 4. 2022

Lavrov prohlásil, že Borrellova slova o Ukrajině mění pravidla hry

 

A máme tu tvrdou reakci ruského zamini na válečnické prohlášení komisaře pro zahraničí(!) EU Borrella …

 

Ruské ministerstvo zahraničí vidí v politice Západu od zahájení zvláštní operace závažný obrat. Lavrov jeho slova o řešení konfliktu na Ukrajině "na bojišti" vysvětlil tím, že se v Borrellovi "nahromadilo něco osobního nebo se špatně vyjádřil".

 

„Vyjádření vysokého představitele EU pro zahraniční věci Josepha Borrella o vojenském řešení situace na Ukrajině se vymyká normálu, jeho slova významně mění pravidla hry“, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhlasové stanici Rossija 24.

 

"Buď má něco osobního, nebo se přeřekl, nebo vyhrkl něco, co mu nikdo nenařídil. To jsou ale nehorázná prohlášení," řekl ministr.

 

V komentáři k Borrellovým slovům Lavrov uvedl, že došlo k "velmi vážnému obratu" v politice, kterou Západ od začátku ruské vojenské operace prosazuje. Podle ministra zahraničí se v něm odráží "zahořklost, do jisté míry dokonce zuřivost" a je podmíněn tím, že z Ukrajiny začali dělat "odrazový můstek pro konečné potlačení Ruska".

 

Borrell 9. dubna po návštěvě Kyjeva napsal, že Ukrajina by měla zvítězit "na bojišti". Později svá slova potvrdil s tím, že konflikt lze ukončit pouze vojenskými prostředky. Zdroje agentury Bloomberg uvedly, že Borrell řekl evropským diplomatům, že zbraně, o které Kyjev žádá, musí dodat "v nejbližších dnech, nikoli týdnech".

 

Spolu s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyen navštívil Borrel 8. dubna Ukrajinu, včetně města Buča. Začátkem tohoto měsíce ukrajinské úřady zveřejnily fotografie, na nichž jsou zachycena těla ležící na ulicích v civilním oblečení. Ruské ministerstvo obrany označilo fotografie za provokaci. Ministerstvo uvedlo, že město bylo pod ruskou vojenskou kontrolou, ale žádní civilisté nebyli zraněni.

 

Lavrov uvedl, že po zveřejnění materiálů z Buči se Kyjev pokusil jednání přerušit a také předal Moskvě nový návrh mírových dohod, který se lišil od toho, který byl předložen v Istanbulu. Ukrajinská strana například ustoupila od ustanovení, že se budoucí bezpečnostní záruky nevztahují na Krym a Sevastopol, a nabídla "vágní formulaci o jakési účinné kontrole, a to ke stavu 23. února," vysvětlil ministr. Postoj Kyjeva také považoval za linii, která má jednání protahovat a podkopávat.

 

„Naše speciální vojenská operace má za cíl ukončit bezohlednou expanzi a bezuzdný kurz totální nadvlády USA a pod nimi ostatních západních zemí na mezinárodní scéně," řekl dále ministr Lavrov.

 

https://www.rbc.ru/politics/11/04/2022/62540ca79a7947c058abc19e

Překlad:        st.hroch        20220411

 

P.S. – „Jednání nejvyššího diplomata“ EU je neslýchané a tlačí Evropu do války proti Rusku. Pokud se navíc potvrdí avizované zadržení důstojníků NATO v podzemí mariupolského  azovstalu, kde, dle ruských informací, mělo být umístěno nejen velící středisko operací VSU, ale, mj. i tajná laboratoř, poskytne to, vedle veřejných dodávek zbraní Ukrajině, další silný důkazu o přímé účasti NATO ve válce proti Rusku. Rusku by to následně poskytlo legální důvod k razantnímu útoku, například na železniční uzel v polském Grzeszowě, kde se soustřeďují a odkud se následně odpravují na Ukrajinu dodávky zbraní – se vším, co by z toho vyplynulo.