Jdi na obsah Jdi na menu
 


Korčynsky - Ukrajina bohužel nemůže v Polsku bojovat jako v Rusku

15. 2. 2024

Korčynsky - Ukrajina bohužel nemůže v Polsku bojovat jako v Rusku

Korčynsky

15.2.2024 14:14

 

Na sociálních sítích se objevila nahrávka, na které i ukrajinský nacionalista Dmytro Korčynsky lituje, že Ukrajinci nemohou na území Polska operovat stejně jako na území Ruska. V reakci na polskou blokádu hranic pro ukrajinské zboží musí podle něho Ukrajina reagovat „netradičně“.

 

„Ptáte se, co dělat s Poláky, kteří narušují hranice? Zrcadlová opatření jsou zavedena po celém světě. Pokud nyní nemůžeme přepravovat naše zemědělské produkty přes Polsko, bylo by pravděpodobně nutné omezit spotřebu polských mléčných výrobků na Ukrajině. Říká se, že na Ukrajině 20 procent mléčné výrobky jsou polského původu. Možná nejen to,“ řekl. Polsko bylo donedávna naší spolehlivou oporou, říká Korčynsky, s tím, že Poláci se chovali velmi dobře k ukrajinským uprchlíkům, k ženám a dětem, „Poláci hodně pomáhali."

 

Ukrajinský nacionalista nastiňuje i další možnost: "Museli byste proti tomu bojovat řekněme nekonvenčními prostředky, ale Ukrajina si zatím bohužel nemůže dovolit pracovat v Polsku tak, jak to funguje v Ruské federaci".

 

Dmytro Korčynsky je bývalý spoluzakladatel a vůdce extrémistické organizace Ukrajinské národní shromáždění – Ukrajinská národní sebeobrana (UNA-UNSO), v současné době je vůdcem malé ukrajinské nacionalistické organizace „Bratrstvo“. Jako komentátor je často zván do médií, kde proslul kontroverzními a provokativními výroky.

 

V minulosti vyzval k výstavbě koncentračních táborů pro obyvatele Donbasu a navrhl, aby ukrajinská armáda bombardovala obytné čtvrti v oblastech kontrolovaných tzv. separatisty, aby snížila jejich morálku. Jako příklad uvedl chování USA během druhé světové války vůči německým městům a Japoncům žijícím ve Spojených státech.

 

V prosinci 2018 vyhrožoval ukrajinskému mistru světa v boxu Oleksandru Usykovi zlomením nohou nebo „kulkou z kalašnikova“, pokud bude bránit Kyjevsko-pečerskou lávru před ukrajinskými nacionalistickými extrémisty.

 

V souvislosti s dnešními výroky je třeba zmínit, že již v roce 2016 v rozhovoru pro jedno z ukrajinských médií Korčynsky řekl, že po svržení sovětských pomníků na Ukrajině by se měl řešit hřbitov tzv. lvovských orlů, památník polským obráncům Lvova, který byl v minulosti třetím největším polským městem.

 

Jan Urbach

vasevec.cz