Jdi na obsah Jdi na menu
 


Končíme se Západem. Bez ohledu na výsledek na Ukrajině. Rusko se právě rozhodlo

7. 8. 2022

Končíme se Západem. Bez ohledu na výsledek na Ukrajině. Rusko se právě rozhodlo

3.8.2022 2:14 odp.

Podle vedoucího oddělení zahraničněpolitického plánování ruského ministerstva zahraničí Alexeje Drobinina skončila několik desetiletí trvající spolupráce mezi Ruskem a západními zeměmi. Jeho analýzu přinesl server časopisu Mezinárodní život.

 

Foto: Repro Twitter

Popisek: Rozzlobený Vladimir Putin

 

Bez ohledu na délku trvání a výsledek speciální vojenské operace můžeme již nyní podle Drobinina konstatovat, že třicetiletá éra vcelku konstruktivní, i když nelehké spolupráce se Západem je nenávratně pryč. „Současná situace poskytuje jedinečnou příležitost konečně zbavit Rusko zbytků iluzí a posunout ho mimo paradigma ‚přátelského pohlcení‘, které západní kolegové od roku 1992 stále opakují,“ píše vysoký ruský činovník.

Rusko dle Drobininových slov vstoupilo do ostré fáze konfrontace s agresivní aliancí nepřátelských států v čele s USA. „Cílem nepřítele je způsobit naší zemi strategickou porážku a eliminovat ji jako geopolitického konkurenta. Je třeba si uvědomit, že tváří v tvář rusofobně smýšlejícímu kolektivnímu Západu máme nebezpečného, motivovaného a – navzdory postupnému a nezvratnému oslabování celkové síly – stále silného protivníka, který disponuje vyspělými vojenskými a technickými schopnostmi a ovládá významnou část globálních trhů, finančních zdrojů, dodavatelských řetězců a informačních toků,“ uvádí.

„Pro některé z nás byl tento zvrat nepříjemným překvapením a je to pochopitelné. Strategie sbližování, ‚začleňování‘, dialogu a společných prostor jsou v plánování již mnoho let na prvním místě. V ‚hodině X‘ se však ukázalo, že nepřátelský blok NATO si přivlastňuje sousedící s životně důležitými oblastmi centrálního Ruska (Pobaltí, Ukrajina), zatímco Evropská unie rozšiřuje svůj neokoloniální vliv po celé východní Evropě, Kavkaze a Střední Asii, a to navzdory existujícím integračním sdružením (EAEC a SNS). Je zřejmé, že tato realita je výsledkem dlouholetého arogantního přehlížení poctivých pokusů Ruska vyjednat pravidla soužití se Západem a neměla by být nadále tolerována,“ dodává Drobinin. 

Podle něj je jistě v zájmu Ruska konstruktivně spolupracovat se všemi svými sousedy včetně euroatlantických. „To je cíl, o který je třeba usilovat. Ne však za cenu jednostranných ústupků – zejména ústupků těm, kteří otevřeně prohlašují, že hlavní hrozbou je Rusko, jak je uvedeno ve strategické koncepci NATO přijaté na madridském summitu koncem června 2022. Za těchto okolností je spolupráce se znepřátelenými státy možná pouze ad hoc, na vzájemně výhodném základě – může se uskutečnit pouze tam, kde je pro Rusko výhodná a kde neexistuje přijatelná alternativa,“ zmínil Drobinin.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Koncime-se-Zapadem-Bez-ohledu-na-vysledek-na-Ukrajine-Rusko-se-prave-rozhodlo-710353