Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kedmi uvedl, proč si ve skutečnosti zatelefonovali šéfové generálních štábů Ruska a USA

3. 4. 2021

Kedmi uvedl, proč si ve skutečnosti zatelefonovali šéfové generálních štábů Ruska a USA

Jelena Ivanova

1. dubna 2021

 

Jakov Kedmi předpokládá, že telefonát šéfa Výboru náčelníků štábů USA Marka Milliho jeho ruskému protějšku byl spojen se zvýšeným rizikem války.

Z dřívějška byl znám rozhovor Milliho s náčelníkem generálního štábu ozbrojených sil Ruska Valerijem Gerasimovem. Pentagon oznámil, že náčelník generálního štábu USA kontaktoval Moskvu kvůli zprávám z Ukrajiny o přemisťování vojenských sil RF. Podle názoru Kedmiho byl důvod telefonátu jiný. Objasnil to takto:

 

Podle Kedmiho si přál představitel amerického vojenského úřadu ve skutečnosti znát reakci Moskvy na manévry NATO u ruských hranic. Americké velení se obává, že akce válečných sil USA mohou v Rusku vyhodnotit jako ohrožení národní bezpečnosti, což může být důvodem preventivního úderu Moskvy. Podle Kedmiho se vojenské základny USA a zemí, které umožňují Pentagonu rozmisťovat na svém území varovné nebo útočné prostředky, v případě zahájení války ocitnou ve smrtelném nebezpečí. Záležitost uzavírá: „Snahy o hru na napětí v podmínkách velké pravděpodobnosti preventivního i varovného úderu je mnohem nebezpečnější, protože nikdo nezaručí, že druhá strana vezme to, co se děje, jako pouhé harašení zbraněmi. Co když ne?“

 

O něco dříve šéf ministerstva zahraničí RF Sergěj Lavrov informoval, že Washington neodpověděl na návrh ruského prezidenta Vladimira Putina hovořit v přímém přenosu s jeho americkým protějškem Bidenem.

Převzato z Riafan.ru

outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář