Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kedmi - Bariéra byla překročena. Rusko je připraveno použít vojenskou sílu proti zemím NATO

15. 12. 2021

Kedmi - Bariéra byla překročena. Rusko je připraveno použít vojenskou sílu proti zemím NATO

15. 12. 2021 Janinna  

Pokud Západ neuspokojí požadavky Ruska na záruky jeho bezpečnosti, může tento problém vyřešit Rusko samo – jednostranně a vojensky.

Izraelský vojenský expert Jakov Kedmi to řekl ve vysílání Vesti FM, uvádí PolitNavigator.

„Ruské ozbrojené síly vyřeší tento problém – problém přítomnosti různých ozbrojených sil a vojenských základen na území příliš blízko Ruska. Tato přítomnost bude eliminována vojenskou cestou a to znemožní využití této přítomnosti k vytvoření skutečné vojenské hrozby pro Rusko. Jak … to závisí na rozhodnutí generálního štábu,“ řekl Kedmi.

Kedmi nevylučuje, že Rusko zasadí vojenský úder nejen Ukrajině, ale i členským zemím NATO.

Rusko opakovaně upozorňovalo na nebezpečí základen v Rumunsku a Polsku a vojenskou přítomnost letectva na letištích v pobaltských státech. Tato místa by mohla být navržena tak, aby vojensky řešila problém přítomnosti základen NATO nebo USA.

Rusko bude požadovat dodržování jasných pravidel ve vztahu k Baltskému a především Černému moři a tamním akcím lodí a letadel zemí mimo oblast Černého moře. Stejně jako akce ve vzdušném prostoru zemí, z kterých může být zasazen úder Rusku – pobaltských států a Ukrajiny,“ uvedl Kedmi.

Nevěří však, že tento konflikt přeroste v jadernou válku.

„Pátý bod (5. článek Severoatlantické smlouvy aneb společná obrana, pozn.) nefunguje automaticky.  Nejsem si jistý, zda by se Německo nebo Portugalsko chtělo zúčastnit vojenské konfrontace s Ruskem o základny v Rumunsku, Polsku nebo Pobaltí. Rusko tuto hrozbu nezačne odstraňovat zavedením vojsk.  Smysl toho, co Rusko říká: musíte spolknout tuto pilulku – to znamená, že tento problém vyřešíme vojenskými prostředky, pokud to neuděláte diplomaticky. Nikdo v Evropě není připraven na jadernou válku s Ruskem,“ řekl Kedmi.

Kedmi také věří, že Rusko může použít vojenskou sílu ke zrušení západních sankcí.

„Přerušení dodávek elektřiny, koksovatelného uhlí a ropy na Ukrajinu je jedním z faktorů. Zastavení dodávek ropy a plynu do Evropy je druhým faktorem… Ukrajina nevydrží ani jeden den, pokud se v Bělorusku i v Rusku zastaví dodávky elektřiny. Problémy mohou být úplně jiné.

Přístavy v Černém moři mohou být zablokovány ruskou flotilou a nedostane se tam ani jedna loď: ani do Bulharska, ani do Rumunska, ani na Ukrajinu. Některé přístavy v Baltském moři mohou být zablokovány. Vzdušný prostor může být uzavřen.

Jde o čistě ekonomická opatření, která jsou podpořena vojenskou silouRusko již překročilo bariéru, že nepoužije hrozbu použití vojenské síly k odstranění nezákonných a ohrožujících akcí nepřátelských zemí. Ve válce jako ve válce,“ shrnul Kedmi.

pokec24.cz