Jdi na obsah Jdi na menu
 


JP - Prominentní rabín podporuje Putinovu „denacifikaci“ Ukrajiny

23. 3. 2022

JP - Prominentní rabín podporuje Putinovu „denacifikaci“ Ukrajiny

Rabín Alexander Boroda řekl, že „neonacismus se aktivně prosazuje v zemi jako je Ukrajina“, píše se v článku v Jeruzalem Post.

Alexander Boroda, rabín

23. března 2022 - 09:01

 

Jeden z nejvlivnějších ruských Židů byl citován v ruských médiích podporujících prezidentova tvrzení o „denacifikaci“ Ukrajiny.

 

„V posledních letech došlo k systematické glorifikaci nacistických zločinců, pochodům s pochodněmi a podobně,“ řekl rabín Alexander Boroda, který je předsedou organizace Rady Federace židovských obcí Ruska (FJCR). V rozhovoru s ruskou tiskovou agenturou Interfax vyjádřil „zmatení nad tím, že se neonacismus aktivně prosazuje v zemi jako je Ukrajina“.

 

Boroda je považován za druhého nejvlivnějšího Žida v Rusku a v židovské komunitě v zemi. Spolupracuje ruku v ruce s vrchním rabínem Berelem Lazarem. Oba jsou členy Chabadu a jsou považováni za důvěrníky prezidenta Putina. Většina ruských rabínů a vůdců byla během minulé války na Ukrajině výjimečně zticha, proto je Borodovo prohlášení neobvyklé.

 

Boroda v rozhovoru řekl, že „válečné zločiny byly přeškrtnuty, zapomenuty a byla tam jen zmínka o podmíněně tvůrčí činnosti jednotlivých vůdců, kteří obhajovali znárodnění státu“.

 

Ruský rabín vysvětlil, že na Ukrajině vidí komplikovanou situaci „Je těžké pochopit, že na Ukrajině, kde je poměrně velká a do značné míry prosperující židovská komunita, probíhá oslavování zločinců zodpovědných za smrt předků těchto Židů."

 

Dodal, že Ukrajina byla proti rezoluci v OSN „o boji proti glorifikaci nacismu a neonacismu“.

 

Řekl, že „účast UPA (Ukrajinské povstalecké armády) na represivních akcích se týkala nejen Židů, ale i dalších etnických menšin. Například Volyňský masakr, kdy bylo zabito padesát tisíc polských civilistů.“

 

Rabi Boroda byl dotázán na zprávu o takzvaném bombardování památníku Babi Jar v Kyjevě ruskou armádou - která se ukázala jako nepravdivá. „...V tuto chvíli zástupci médií z různých zemí potvrzují, že památník není poškozen," odpověděl, „bohužel jak je vidět i zprávy i komentáře s mezinárodní autoritou mohou být nespolehlivé," řekl.

 

Boroda dokonce přirovnal rozbití skleněných dveří ruského obchodu v Německu ke Křišťálové noci,  jednomu z nejlépe identifikovatelných symbolů předholocaustové éry. „Video na sociálních sítích ukázalo, že v Německu byly rozbité výlohy ruského obchodu a polité barvou. Opravdu se mi chce věřit, že to není pravda. Protože právě s Křišťálovou nocí, nocí rozbitých skel, začal vítězný a dlouhodobý pochod nacismu,“ uzavřel.

 

(rp,prvnizpravy.cz,jeruzalempost,foto:arch.)