Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jediné státy s charakterem a rovnými zády jsou Řecko, Rakousko a Maďarsko

3. 4. 2020
Jediné státy s charakterem a rovnými zády jsou Řecko, Rakousko a Maďarsko
 
A co zbylá V4? Polsko, ČR..? Řecká vláda včera večer v oblasti kolem hranic s Tureckem vyhlásila výjimečný stav a na hranice vyslala 4. armádní sbor. V pondělí večer řecká vláda cestou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě zveřejnila informaci o uspořádání vojenského cvičení na hranicích s Tureckem a důrazně varovala všechny civilisty před vstupem do oblasti, kde vojáci budou střílet ostrou municí. Tato informace byla cestou zaslána i Turecku, jak to požaduje Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE). Řecká policie se ji snaží šířit i na mobily migrantů, které byly lokalizovány kolem řeckých hranic.
 
Od neděle probíhají na turecko-řecké hranici střety mezi migranty, které na cestu do Evropy vyslal turecký prezident Erdogan, a řeckou policií. Od pátku se tureckým orgánům – včetně tajné služby MIT - podařilo na řeckou hranici dopravit 15 tisíc migrantů – převážně Afghánce, Pákistánce, Somálce a občany Nigérie. Příslušníci turecké tajné policie vyzvedli z tureckých věznic snad všechny odsouzené kriminálníky zahraničního původu a vládou pronajatými autobusy je svezli od věznic k hranicím.
 
V noci na úterý se několika z nich podařilo na chvíli prorazit zátaras z plotu a ostnatého drátu, načež byly ihned zatčeni řeckými policisty. Podle policejní mluvčí jde o pachatele násilných trestných činů původem z Afghánistánu, kteří jsou mezinárodně hledaní Interpolem. Dnes mají být postaveni před soud. V případě odsouzení jim hrozí několikaleté vězení za ozbrojený útok na policisty a po odpykání trestu deportace.
Radikálně se změnila i situace v Egejském moři. Řecká vláda vyslala do pohraničních vod lodě vojenského námořnictva, které se aktivně snaží zabránit člunům s migranty ve vplutí do řeckých teritoriálních vod. Nedaří se to sice stoprocentně. Na řeckých ostrovech se však aktivizovala improvizovaná domobrana, která se snaží migrantům bránit v přistání. Laickými prostředky a beze zbraní. Přesto velmi účinně. V moři skončil i kameraman AFP, který se snažil migrantům pomoci se dostat z moře na ostrov (autor obrázku Somálských migrantů v moři u Lesbosu). Německý deník Der Tagesspiegel domobrance ihned označil za fašisty a zveřejnil článek o tom, že tito tzv. „krajně pravicoví extremisté“ pořádají na migranty pogrom.
 
V neděli po mimořádném zasedání spolkové vlády nabídlo Rakousko Řecku pomoc ve formě vyslání policejních posil. Kabinet kancléře Sebatina Kurze (OVP) na mimořádném jednání vlády rozhodl, že v případě nutností má být k ochraně hranice nasazena i rakouská armáda. „Řecku vysíláme ihned na pomoc s ochranou vnější Schengenské hranice zvláštní policejní jednotku. V případě potřeby vyšleme i další posily.“, oznámil po jednání vlády rakouský kancléř Kurz. Dodal, že v případě pokud se Tureckem zorganizovanou migrační vlnu nepodaří odrazit na vnější hranici EU, budou rakouské hranice uzavřeny armádou !
Policejní posily vyslalo na pomoc Řekům v pondělí i Maďarsko. Po jednání vlády, která nasazení maďarských policistů v Řecku schválila, premiér Viktor Orbán (FIDES) zaslal do Athén i nabídku vojenské pomoci při ochraně vnější hranice EU. „Upozornil jsem poslance, že může být svoláno mimořádné zasedání Zemského sněmu. V případě řecké poptávky po našich vojenských posilách jsou poslanci schopni se sejít ve zkrácené lhůtě 24 hodin a rozhodnout podle Ústavy o vyslání vojenských jednotek k obraně vnější hranice EU.“, konstatoval Orbán po pondělním mimořádném zasedání vlády. Maďarská armáda byla podle něj uvedena do stavu pohotovosti k obraně hranic. V případě zájmu Řeků jsou maďarští vojáci schopni na hranici s Tureckem dorazit během několika hodin.
Zorganizování této formy skutečné solidarity s Řeckem, které čelí migrační invazi, se odehrálo zcela mimo struktury EU. Výhradně na bilaterální mezivládní úrovni. V pondělí večer se do problému „po svém“ vložilo i Německo. Spolková vláda německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) obvinila Řecko z porušování Ženevské úmluvy o právním postavení uprchlíků, která zakazuje trestně postihovat nelegální vstup do země. Úřad spolkové kancléřky v noci na úterý oznámil, že chce obnovit dohodu s Tureckem o zadržování migrantů výměnou za placení tzv. „migračního výpalného“. Dohodu vypověděl minulý pátek turecký prezident Erdogan v reakci na odmítnutí pomoci NATO ve válce proti Sýrii. Turecko nelegálně okupuje 3 severosyrské provincie. V roce 2018 anektovalo kurdský Afrin a severosyrskou provinici Idlíb, kde proti vládním jednotkám chrání džihádisty evakuované z obklíčení u Homsu. V roce 2019 zabrala turecká armáda spolu s džihádisty část kurdské provincie Rojava. Provincii Idlíb nyní dobývá druhým týdnem zpět Syrská arabská armáda.
Turecko po sérii neúspěchů při střetech se syrskou armádou požádalo o vojenskou pomoc NATO. V Radě NATO minulý týden vetovalo vyslání vojenské pomoci Turecku při okupaci Sýrie Řecko. Den poté Turecký prezident ohlásil stažení pohraničníků a otevření hranic s EU pro migranty. Turecké bezpečnostní síly se jich na hranice s Řeckem snaží nahnat co nejvíce.
Erdogan prohlásil, že žádné peníze z EU nedostal. Kancléřka Merkelová se v pondělním telefonickém rozhovoru Erdoganovi omluvila za údajné zpoždění jedné platby migračního výpalného. Nyní Turecko dostává 9 miliard eur ročně. Merkelová hodlá odletět do Turecka a dohodnout i případné zvýšení této platby za to, že Turecko nebude dále posílat migranty do EU.
Návrh byl během pondělí konzultován i v orgánech EU. Řecko jej zásadně odmítlo. „Nic už Turecku nebudeme platit. Erdogan peníze defraudoval a použil na prodlužování války v Sýrii. Budeme se bránit vojensky.“, vzkázal Merkelové řecký premiér Kyriakos Mitsotakis (Strana Nová demokracie, která nedávno vyhrála volby a odstranila dosud vládnoucí levičáckou Syrizu).
Řecko si zaslouží naši podporu. I přesto, že země byla v rámci EU dluhové pomoci doslova vyrabována německými firmami, Řekové nyní statečně brání Evropu před nájezdem migrantů.
ČR by měla ihned stáhnout výsadkáře ze 601. skupiny speciálních sil z Afghánistánu a vyslat je na pomoc do Řecka k ochraně Schengenské hranice.
 
Na řecko-turecké hranici se bojuje i za Prahu. Ne v Kandaháru. S Talibánem US prezident Trump po 18 letech války v Afghanistánu dohodl mír. Přišel čas, abychom se bránili. EU to za nás neudělá. Ing. Ludmila Dvorská
 
 
Charouz Zdeněk :
"Řecká policie dostala rozkaz, aby afroislámskou invazi z Turecka zastavila, a pomáhá jí armáda. Na ostrově Lesbos vypálili občané kanceláře OSN, zapálili auta tamních úředníků a zahnali je do moře, odkud prchali na člunech. Už toho mají dost. Policie zároveň udeřila na pracoviště německých neziskovkářů vyzdobených pirátskými dredami, kteří organizovali připlouvání ilegálních migrantů. Dredaři, kteří neuprchli na člunech a kladli odpor při zatýkání, dostali zasloužený nářez pendreky. Řecké vojenské letectvo pomohlo lokalizovat z letounů elektronického boje hovory převaděčů, kteří byli částečně pochytáni."
 
MUDr. Ivan David (europoslanec za SPD) :
Řekové vyztužují hraniční plot betonovými bloky. Vztyčení valu HESCO s kulometnými hnízdy zabralo. Na Řecko-turecké hranici byl včera poprvé po dvou týdnech obležení migranty, které zorganizovala turecká vláda, relativní klid. Ještě před dvěma dny házeli migranti na řecké pohraničníky a policisty zápalné „Molotovovy koktejly“, na které jim benzín dodávala turecká armáda.
 
Po bleskovém vybudování valu, který se ježí kulometnými hlavněmi, se situace výrazně uklidnila. Řecká armáda předvedla argument, kterému migranti z Afghánistánu, Pákistánu, Nigérie a další "Syřané", ale hlavně turecká armáda dobře rozumí. Ani jim to nikdo nemusí překládat do jejich nářečí.
 
Díky relativnímu klidu mohli včera vojáci ve spolupráci s civilními stavebními firmami zintenzívnit práce na opevňování hranice. Železobetonovými bloky o velikosti 1,5x1,5x1,5 metru byl zcela zatarasen hraniční přechod Kastaines. Hraniční plot je dále vyztužován železobetonovými L profily, které tvoří třetí vrstvu za dvěma řadami drátěného plotu nahoře zpevněného kotouči žiletkového drátu. Úspěšně pokračuje i výstavba valu HESCO, který už pokrývá téměř celou linii hranice.
 
Musím vyslovit Řekům velké uznání, za to jak rychle dokázali i v těžkých podmínkách a pod tlakem turecké armády a protiřecké propagandy hranici opevnit. Chrání tím i nás. Tímto posílám všem, kteří se účastní obrany i opevňování hranic s Tureckem – policistům, vojákům i civilním dobrovolníkům, velké poděkování z ČR.
 
Prosím čtenáře z Řecka, aby svým spoluobčanům vyřídili poděkování i pozdravy ze střední Evropy. v ČR na Vás hodně lidí myslí každý den. Moc Vám držíme palce!
 
Přišlo e-poštou
 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář